7 Mayıs 2009 Perşembe

Türkiye diplomalı işsizler cenneti!

Türkiye, üniversite mezunları arasında işsizliğin en yaygın bulunduğu OECD ülkesi durumunda bulunuyor. OECD’nin yeni raporuna göre Türkiye, bebek ölümlerini ve çocuk yoksulluğunu önlemede başarılı olamadı. Türkler, “en arkadaş-dost canlısı” toplum olarak OECD’nin ilk sırasında yer alırken, boş zaman değerlendirmede “Kültürel Etkinliklere Ev Sahipliği Yapma Ya Da Katılma” sıralamasında sıfır çekti.
Futbol uğruna sayısız cinayetin işlendiği, neredeyse olaysız futbol karşılaşması geçmeyen Türkiye, boş zamanları geçirmede spora en az vakit ayıran OECD ülkesi de oldu. Türkiye, toplumdaki “zorbalık ve kabadayılık” niteliğiyle de dikkat çekiyor.
OECD’nin üye ülkelerdeki toplumsal gelişmeleri inceleyen “Bir Bakışta Toplum 2009” raporu yayınlandı. Rapora göre 2007’de Türkiye’de genel işsizlik oranı yüzde 10.1 oldu. 15-24 yaşları için işsizlik 19.6, 25-54 yaşları arası için yüzde 8.3, 55-64 yaşları için ise 3.8 olarak saptandı. Ortaokul mezunları arasında işsizlik yüzde 8.1, lise mezunları arasında yüzde 10.1 şeklinde hesaplandı.
Türkiye’de, üniversite mezunları arasında ise işsizlik 8.2 düzeyinde gerçekleşti. Türkiye bu rakamla OECD ülkeleri arasında üniversite mezunları en fazla işsiz gezen ülke oldu. Bu alanda Türkiye’ye en yakın işsizlik rakamı yüzde 7.3 ile İspanya’da bulunuyor. Yunanistan’da bu oran yüzde 6.9 olarak hesaplandı. Üniversite mezunu işsiz oranı OECD ülkelerinde yüzde 3.9 düzeyinde bulunuyor.
SOSYAL GÜVENCEYE AZ HARCAMA
Raporda, “OECD ülkelerinde ortalama kişi başına milli gelir 26 bin dolardı. Bu yılda sadece Lüksemburg, Norveç ve ABD 35 bin dolar sınırını geçmişti. Sekiz ülkenin kişi başına geliri 20 bin doların altındaydı ve ikisinde (Meksika ve Türkiye) yaklaşık 11 bin dolar dolayındaydı. Kişi başına net milli geliri yüksek olan OECD ülkeleri, net milli gelirden daha yüksek bir oranı sosyal korumaya harcama eğiliminde bulunmaktadır. Yine de bu ilişki çok güçlü değildir ve Meksika, Kore, Türkiye ve daha az bir düzeyde ABD, bu alana tahmin edilenden az harcamaktadır” denildi.
AKIL SAĞLIĞI VERİLERİNE DİKKAT!
21 OECD ülkesindeki akıl sağlığı verileri, Türkiye’deki durumun en olumsuz, Norveç’teki durumun ise en iyi olduğunu ortaya koydu.
2006’da en fazla kişi başına sağlık harcaması ABD’de gerçekleşti. ABD’de kişi başına 6 bin 714 dolar sağlık harcaması yapıldı. Bu OECD ortalamasının iki katına ulaşıyor. ABD’yi Norveç, İsviçre ve Lüksemburg izliyor. Ülkelerin büyük bölümünde kişi başına harcama 2 bin 400 ile 3 bin 600 dolar bandında bulunuyor. Skalanın diğer ucunda Türkiye, Meksika, Polonya ve Slovak Cumhuriyeti yer alıyor. Bu ülkeler kişi başına OECD ortalamasının yarısından az sağlık harcaması yapıyor. Türkiye 1995-2006 yılları arasında kişi başına sağlık harcaması artışında ise önde gelen ülkelerden biri. (Ankara/ANKA)
ÇOCUK YOKSULLUĞUNDA ARTIŞ

Türkiye dahil birçok OECD ülkesinde çocuk yoksulluğunun, genel yoksulluk oranını yüzde 3 geçtiği belirtilen raporda, “Çocuk yoksulluk oranları son on yılda OECD çapında yükseldi.
Bu küçük yükseliş, birçok OECD ülkesinde çocuk yoksulluğunun ortadan kaldırılması hedefinin ortaya konulması ve yoksul çocuk sayısının azaltılmasına yönelik politikaların uygulanmasına karşın görüldü. Türkiye, Almanya, Lüksemburg ve Avusturya’da çocuk yoksulluğunda büyük artışlar meydana geldi. Meksika, İtalya ve İngiltere’de ise önemli düşüşler saptandı” denildi.

GELİR EŞİTSİZLİĞİ

Raporda, gelir eşitsizliği konusunda “OECD ülkelerinde 1980’lerin sonundan 1990’ların ortalarına kadar geçen sürede gelir eşitsizliği artmıştır.
Daha sonra farklılıklar ortaya çıkmıştır. 1985-1995 arasındaki ana görüntü, özellikle Meksika, Yeni Zelanda ve Türkiye ile birçok OECD ülkesinde yükselen gelir eşitsizliğiydi.
İzleyen on yılda ise özellikle Kanada, Finlandiya, Almanya, Norveç, Portekiz, İsveç ve ABD’de daha yüksek gelir eşitsizlikleri görüldü” denildi.
YEDİ ANA GÖSTERGEDE KIRMIZI IŞIK

Raporda, ülkelerin sosyal gelişmişlikleri 10’a ayrıldı. En üst üç sırada bulunanlar “yeşil”, en alt üç sırada bulunanlar “kırmızı”, ortadaki dört sırada bulunmayı hak edenler ise “sarı” trafik ışıklarıyla sembolize edildi.
Türkiye, 2007’de “nüfusa oranla istihdam”, 2004-2005’te “gelir eşitsizliği”, 2006’da “65 yaşında ömür beklentisi”, “bebek ölümleri”, “bilgi seviyesi yeterli olmayan öğrencilerin oranı”, “mutluluk algısı”, “kişi başına net milli gelir” başlıklı yedi göstergede sadece “kırmızı” ışık uyarısı aldı. Türkiye, sayılan alanlarda OECD’nin 10 derecelik nitelik sıralamasında alttaki üç grup içinde gösterilmiş oldu. Türkiye dışında tüm göstergelerde “alarm zilleri çalan” bir başka OECD ülkesi bulunmuyor. Söz konusu göstergelerde “hiç kırmızı sinyal” vermeyen, yani yerleri üstteki yedi sırada bulunan OECD ülkeleri ise Avustralya, Avusturya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç ve İsveç oldu.