7 Mayıs 2009 Perşembe

Yaşıyorlar, yaşayacaklar

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 37. yılında mezarlarının başında genç yaşlı, kadın erkek, çoluk çocuk binlerce kişi ‘mücadele sözü’ verdi.
Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamlarının 37. yılında mezarlarının başında genç yaşlı, kadın erkek, çoluk çocuk binlerce kişi ‘mücadele sözü’ verdi. Denizlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner ve idamlarına tanıklık eden avukatları Halit Çelenk, Denizlerin sehpaya nasıl dimdik, mücadeleden ödün vermeden çıktığını anlattılar.
6 Mayıs 1972’de idam sehpasında “devrim ve sosyalizm”i haykıran Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak için dün Karşıyaka Mezarlığı’nda insan seli yaşandı.
ELLERDE FOTOĞRAFLAR
Emek Partisi (EMEP) Ankara İl Örgütü, Devrimci 78’liler Federasyonu ve 68’liler Dayanışma Derneği’nin çağrısı ile Karşıyaka Mezarlığı 2 nolu kapıda bir araya gelindi. Ellerde, Denizlerin son sözleri ve fotoğrafları ile gençlerin yoğun katıldığı anma, Denizler ve emek mücadelesinde öldürülenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.
Tüm örgütler adına ortak metni, Devrimci 78’liler Federasyonu Genel Başkanı Ruşen Sümbüloğlu okudu. Denizlerin devrim ve sosyalizm sloganları ile sonsuzluğa yürüdüklerini belirten Sümbüloğlu, 37 yıl sonra mezarı başında toplanan kalabalığın, mücadelenin yok edilemediğini gösterdiğini vurguladı. Sümbüloğlu, “Onlardan devralınan mücadele mirası, bugün emek ve demokrasi güçlerinin omuzlarında yükseliyor” dedi.
SÖZ VERDİLER
Mezar başında konuşan Denizlerin yoldaşı, EMEP GYK Üyesi Mustafa Yalçıner, emperyalizme karşı ülkenin tam bağımsızlığına daha fazla sahip çıkma çağrısı yaptı. Sözleri sık sık “Emperyalistler, iş birlikçiler, 6. Filo’yu unutmayın” sloganlarıyla kesilen Yalçıner, hiçbir Ergenekoncunun 6. Filo’ya karşı olmadığını, İncirlik’teki Amerikan bayrağına selam durmaktan geri kalmadığını söyledi.
Denizlerin, “Yaşasın bağımsız Türkiye. Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi. Yaşasın Marksizm ve Leninizmin yüce ideolojisi. Yaşasın işçiler, köylüler. Kahrolsun emperyalizm” sözlerini kalabalığa tekrarlatan Yalçıner, 2009’un mücadele yılı olmasını diledi.
Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in konuşmasının ardından Denizlerin mezarlarına kucak kucak karanfiller, güller, leylaklar bırakıldı.
Evrensel