Türk-İş, Erdoğan’ın ‘buyrun greve gidin’ restini gördü ve bugün bütün ülkede bir saatlik iş bırakma eylemi yapıyor. 241 bin kamu emekçisinin mücadelesi giderek sertleşiyor
TÜRK-İŞ 81 İLDE İŞ BIRAKIYOR
Hükümet, kamuda çalışan işçilerin ücretlerine birinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4, ikinci yıl ise yüzde 2.5 oranında artış teklif etti. Türk-İş ise, 2008 yılının yüzde 10.4’lük enflasyon oranının esas alınmasını istiyor. Türk-İş üyeleri geçen hafta da 81 ilde AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapmış, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde de toplanıp AKP Genel Merkezi’ne yürümüştü.
BU SABAH SADECE UYARI VAR
Türk-İş bu sabahki uyarı grevinden sonra taleplerinin yerine gelmemesi halinde ardı ardına grevler başlatacak. Yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan grev kararları alınmış durumda. Bu kararlar 60 gün içinde uygulamaya geçirilebiliyor. Grev kararı almış sendikalar arasında Basın İş, Türk Metal ve Tez Koop-İş sendikaları bulunuyor. Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Erdoğan’a “Bu bir restse biz de resti görürüz” dedi.
Türk-İş, Erdoğan’ın ‘buyursunlar greve gitsinler’ restini gördü ve bu sabah 81 ilde bir saatlik uyarı grevi yapıyor. Kamu emekçilerinin toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazsa yaklaşık yüz bin işçi önümüzdeki günlerde greve çıkabilir. Bütün sendikalar Türk-İş’in eylemini desteklediğini açıkladı
Türk-İş grev kararı öncesinde çeşitli eylemler gerçekleştirdi. Türk -İş geçen hafta 80 il’de AKP il binaları önünde basın açıklamaları yapmış, Ankara’da ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde toplanıp AKP Genel Merkezi’ne yürümüştü.
Hükümet, kamuda çalışan işçilerin ücretlerine birinci yılın ilk altı ayında yüzde 3, ikinci altı ayında yüzde 4, ikinci yıl ise her iki altı ay için de yüzde 2.5 oranında artış teklif etti.
Türk-İş ise, ücret artışında 2008 yılının yüzde 10.4’lük enflasyon oranının esas alınmasını istiyor.
Taleplerinin yerine gelmemesi halinde Türk-İş kamu işyerlerinde ardı ardına grevler başlatacak. Şu anda kamu işyerlerinde yaklaşık 90 bin işçiyi kapsayan grev kararları alınmış durumda. Bu kararlar 60 gün içinde uygulamaya geçirilebiliyor. Grev kararı almış sendikalar arasında Basın İş, Türk Metal ve Tez Koop Sendikaları da bulunuyor.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türk-İş’in taleplerine sıcak bakmıyor. Erdoğan, geçtiğimiz günlerde bu talepleri reddederek, “Buyursunlar greve gitsinler” tepkisini göstermişti.
KUMLU: BİZ DOĞRU YOLDAYIZ
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, ‘Buyursunlar greve gitsinler’ sözlerini hatırlatarak, bizim ilk çabamız işlerimizi masa başında bitirmektir” dedi.
Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, ziyaret sırasında yaptığı açıklamada, HAK-İŞ, KAMU-SEN, KESK, DİSK gibi kuruluşların yarın Türk-İş tarafından yapılacak eylemi desteklediklerini hatırlatarak, şöyle dedi: “Onlar bizi destekliyorlarsa, O zaman biz doğru yoldayız. Başbakan Erdoğan’ın 'greve gitsinler' sözlerine yanlış buluyoruz. Başbakan Erdoğan’dan vergiden ve enflasyondan kaynaklanan kayıplarımızın karşılanmasını istiyoruz. Bunlar hallolduğu sürece biz bütün işlerimizi öncelikle masa başında bitirme amacındayız. 81 il'de iktidarın İl Başkanlarıyla görüştük. Bugün 1 saat iş bırakma eylemi yapacağız. İş bırakma eylemimizden sonra alacağımız kararla yolumuza devam edeceğiz.”
İnsanca yaşam hakkına engel olmayın
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün : “AKP hükümeti, kamu işçilerini susturamayacaktır. Türk-İş’te örgütlü 300 bin kamu işçisinin insanca yaşam haklarına engel olamayacaktır. Türk-İş’te örgütlü kamu işçilerinin haklı mücadelesi, İzmir Kent AŞ işçileri mücadelesinden, Sinter direnişinden, Desa eyleminden ayrı değildir. Hepsi emeğin kazanımlarını ve sosyal haklarını koruma mücadelesinin bir parçasıdır. Kamu işçilerinin mücadelesi, emeğin ve sendikaların dayanışması ile AKP’nin emeği hiçe sayan uygulamalarını aşacaktır ve daha önce olduğu gibi muhakkak başarıya ulaşacaktır. Türk-İş’li, kamu işçilerinin mücadelesi için onlarla dayanışmaya devam edecektir.”
Emekçiler bütündür
KESK Genel Başkanı Sami Evren: “Türkiye emekçileri bir bütündür. Çağdaş yasalar ve uygulamalarla farklı statülere bölünmüş olmaları bu gerçeği değiştirmez. Benzer bir senaryonun kamu emekçileri toplu sözleşme sürecinde da yaşanması kuvvetle muhtemeldir. Emekçiler açısından bu bütünlüğün korunması, birleşik bir mücadele çizgisinin güçlendirilmesi son derece önemlidir. AKP krizin bedelini emekçilere ödetmekte kararlıdır. Emekçiler bu bedeli ödememek için ortak mücadele hattında buluşmalıdır. KESK olarak Türk-İş'in eylem kararını destekliyoruz, üzerimize düşen dayanışmayı göstereceğiz.''
Hükümetin tutumuna karşıyız
Hak-İş:“Hak-İş, kamu işçileri olarak kamu toplu iş sözleşmeleri konusunda hem Hükümetin tutumundan hem de Türk-İş'in itirazlarından dolayı iki kez mağduriyet yaşıyoruz. Türk-İş'e de bir çağrımız var; sendikaların aldığı yetkilere yaptığınız itirazları geri çekin, süreci ve mücadeleyi birlikte göğüsleyelim, toplu sözleşme hakkını engelleyerek işçileri daha fazla mağdur etmekten vazgeçin. İşçi hareketinin dayanışması ve güç birliği adına Türk-İş ile aramızdaki sendikal rekabeti bir kenara bırakıp, salı günü bir saatlik iş bırakma eylemine Hak-İş'e bağlı kamudaki tüm işçiler katılarak destek vereceğiz. Umuyoruz ki Türk-İş, toplu iş sözleşmelerimizi engelleyerek işçileri mağdur etmekten vazgeçecektir. Hükümetimiz sesimizi duyarak ve taleplerimizi karşılayarak bizi sokağa çıkmak zorunda bırakmayacaktır.”
Tavrı kabul etmiyoruz, işçilerin yanındayız
Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Hükümetin, kamu işçileri adına hak arayan Türk İş’e yönelik tavrının kabul edilemez olduğunu ifade etti. Koramaz, yaptığı yazılı açıklamada, “Hükümetin kamu işçileri için ilk altı ay için yüzde 2.5, ikinci altı ay için yüzde 4’lük zam önerileri yaşam koşullarını iyileştirmekten çok uzak, işçilerin yaşamına karşı duyarsızlığın açık göstergesidir” dedi. Bütün dünyayı sarsan, Türkiye’yi de derinden etkileyen krizden çıkışın en gerçekçi ve adil çözümünün toplum kaynaklarının tüm alanlara eşit şekilde dağıtılmasından geçtiğini ifade eden Koramaz, şunları da kaydetti:
“Makina Mühendisleri Odası, 7 Temmuz’da 1 saatlik greve gideceğini ve haklarından vazgeçmeyeceğini ilan eden Türk İş’in eylem kararını desteklemekte, işçilerin ve emekçilerin daha adil bir gelecek kurma konusundaki kararlılığını dayanışma duygularıyla kucaklamaktadır.”
Dayanışma içinde olacağız
Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Yunus Akıl: “Türk-İş ve Hükümet arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri Hükümet tarafından tıkanmış ve Türk İş tarafından eylem kararı alınmıştır. Sendikamız, Türk İş’e bağlı bütün sendikalarla dayanışma içerisinde olacaktır.
Hükümet, Türk İş’e bağlı sendikaların taleplerini bir tarafa bırakarak, işçilerin kıdem tazminatlarına göz dikmekte, işçileri baskı ve tehditle üyesi oldukları sendikadan istifa ettirip Hükümet destekli sendikalara üye olmaya zorlamakta, İşsizlik Fonu’nu amacı dışında kullanmaktadır. Buna karşın sermaye kesimini rahatlatmaya yönelik paketler açıklamaktadır.”
Devam eden grevler
»Atv Sabah İşçileri grevİ - İstanbul
Grevin başlangıç tarihi: 13 Şubat 2009
Grevdeki işçi sayısı: 10
Grevin sebebi: Turkuvaz Medya’da (Atv-Sabah) çalışan Türk-İş’e bağlı Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye işçiler Toplu İş Sözleşmesi için greve çıktı.
»Asil Çelik İşçileri grevi - Bursa
Grevin başlangıç tarihi: 30 Ocak 2009
Grevdeki işçi sayısı: 550
Grevin sebebi: DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye işçiler insanca yaşayacak bir ücret konusunda işverenle anlaşamadığı için greve çıktı.
»Asemat İşçileri grevi – Bursa
Grevin başlangıç tarihi: 31 Aralık 2008
Grevdeki işçi sayısı: 59
Grevin sebebi: DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’e üye işçiler işverenle insanca yaşayacak düzeyde ücret konusunda anlaşamadıkları için greve başladılar.
»E-kart İŞÇİLERİ grevİ - Gebze
Grevin başlangıç tarihi: 16 Haziran 2008
Grevdeki işçi sayısı: 17
Grevin sebebi: Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Eczacıbaşı ortaklı E-Kart firmasında çalışan ve Türk-İş’e bağlı Basın-İş sendikasına üye işçiler Toplu Sözleşme hakkı ve Basın-İş sendikasının işveren tarafından tanınması için greve başladı.
»Sinter İŞÇİLERİ DİRENİŞİ- İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 22 Aralık 2008
Direnişteki işçi sayısı: 380
Direnişin sebebi: İstanbul Dudullu Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Sinter Metal işyerinde çalışan işçiler işten atıldıktan sonra işlerine geri dönmek ve işsiz kaldıkları süre içerisinde de kıdem ve ihbar tazminatları dahil tüm haklarını almak için direnişe geçti.
»Kocaeli Belediye İŞÇİLERİ DİRENİŞİ
Direnişin başlangıç tarihi: 16 Nisan 2009
Direnişteki işçi sayısı: net bir bilgi yok
Direnişin sebebi: Türk-İş’e bağlı Belediye-İş Sendikası’na üye işçiler Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nce sendika değiştirmeye zorlandıkları ve görevleri dışında işlerde çalıştırıldıkları için direnişe geçti.
»Kent A.Ş. İşçileri direnişi – İzmir
Direnişin başlangıç tarihi:30 Nisan’da direnişe geçen işçiler 1 Mayıs’ı başlangıç günü olarak ilan ettiler.
Direnişteki işçi sayısı: 140 işçi aileleri ile birlikte direnişte Direnişin sebebi: Kent A.Ş. işçileri Karşıyaka Belediyesi tarafından işten çıkartılmalarına ve Altaş adlı bir taşeron firmanın sokulmasına karşı direnişe geçtiler.
»İNTO Denizcilik İşçileri direnişi – Pendik
Direnişin başlangıç tarihi: 23 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 19
Direnişin sebebi: Pendik Askeri Tersanesi’nde CHT firmasının İNTO Denizcilik adlı taşeron şirketinde çalışan DİSK/Limter-İş’e üye işçiler 4 aylık ücretlerini almak için direnişe geçtiler.
»Dearsan TerSanesi Pozİtif Denİzcilik İşçileri direnişi - Tuzla
Direnişin başlangıç tarihi: 29 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 9
Direnişin sebebi: işten atılan DİSK/Limter-İş üyesi, Dearsan Tersanesi’nde iş yapan Pozitif Denizcilik firması işçileri taşeron sistemine karşı, kıdem ve ihbar tazminatlarıyla tüm sosyal haklarını almak için direnişe geçti.
»Stil Tekstil İşçileri dİrenişi - İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 17 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 50
Direnişin sebebi: İstanbul Beylikdüzü Pirinççiler Sanayi Sitesi’ndeki Stil Tekstil firmasında çalışan işçiler 4.5 aydır maaşlarını ve 2.5 aydır mesailerini alamadıkları için direnişe geçtiler.
»A Tekstil İşçileri direnişi - İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 25 Haziran 2009
Direnişteki işçi sayısı: 180
Direnişin sebebi: İstanbul İkitelli Parseller bölgesindeki Ağ Tekstil firmasında işten atılan işçiler 3 aylık maaşları, mesaileri, kıdem ve ihbar tazminatlarını almak direnişe geçtiler.
»Gülİstan Kobatan direnişi - İstanbul
Direnişin başlangıç tarihi: 14 Mayıs 2009
Direnişteki işçi sayısı: 1
Direnişin sebebi: Gülistan Kobatan işe geri alınmak için direnişe geçti.
=
‘Eylemleri sonuna kadar destekliyoruz’
Türkiye Kamu Sen’in Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk İş’in toplu iş sözleşmesindeki tavrını ve eylemlerini sonuna kadar desteklediklerini bildirdi. Akyıldız, yaptığı açıklamada, “Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin devam ettiği bugünlerde siyasi iradenin çalışanlara karşı tavrı ciddi düzeyde rahatsızlık oluşturmaktadır. Maaş pazarlığı devam ettiği halde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Buyursunlar greve gitsinler’ sözleri süreci olumsuz etkileyecek bir gelişmedir” dedi.
“Milyonlarca kişiyi etkileyecek olan maaş pazarlığında Türk-İş sağduyulu hareket etmeye gayret ederken, asıl sorumluluk sahibi olan Başbakan’ın ortamı geren ve ipleri koparmaya meyilli bir anlayış sergilediğini” savunan Akyıldız şunları kaydetti: “Sayın Başbakan’ın çözüm üretici bir yaklaşım sergilememesi tüm çalışan kesimi olduğu gibi, Türkiye Kamu Sen’i de üzmektedir. Sayın Başbakan rest çekmesi gereken yerleri şaşırmaktadır. Başbakan’ın, uzlaşmaz tavrını ve restleşmeye giden ifadelerini sadece çalışanlara karşı göstermesi talihsizliktir.”