7 Temmuz 2009 Salı

CİNAYETE GÖZ YUMANLAR NİYE HâLâ YARGILANMIYOR

ink cinayeti davası iki yıldır sürüyor. Başta Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek olmak üzere, cinayetin işleneceğini bildiği ortaya çıkan resmi görevliler hâlâ yargılanmadı; Albay Öz davası ise ana davayla birleştirilmedi

AKYÜREK YARGIYA UĞRAMADI
Cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Emniyet Müdürü olan ve sonrasında terfi ettirilerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na getirilen Ramazan Akyürek hakkında, “Hrant Dink cinayetinden uzun süre önce haberi olmasına rağmen, yasal yükümlülükleri yerine getirmemesi ve cinayet sonrasında delilleri değiştirdiği ve sakladığı” iddiaları var. Ancak bunlara rağmen Ramazan Akyürek hâlâ yargı önüne çıkarılmadı.

ALBAY ÖZ DAVASI BİRLEŞTİRİLMEDİ
İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah’a verilen kınama cezası uygulanmadı ve soruşturma açılmadı. Tutuksuz yargılanan Albay Öz’ün davası ise, cinayetin ana davasıyla birleştirilmedi. Mahkeme, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Akyürek, Trabzon eski Emniyet Müdürü Altay, Trabzon eski Jandarma Alay Komutanı Öz’ün dinlenmesi taleplerini ‘yenilik getirmeyeceği’ iddiasıyla reddetmişti.

Hrant Dink davası ikinci yılına girdi. Fakat, başta Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek olmak üzere, cinayetin işleneceğini bildiği ortaya çıkmış resmi görevliler hala yargılanmıyor. Albay Öz davası ise ana davayla birleştirilmeyi bekliyor
Hrant Dink, 19 Ocak 2007'de Agos Gazetesi önünde uğradığı silahlı saldırı sonucu katledildi. Katil zanlısı Ogün Samast iki gün sonra diğer sanıklar ise kısa sürede yakalandı. 18 sanığın bulunduğu Dink cinayeti davası 2 Temmuz 2007'de Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. Bugün 10'uncu duruşması görülecek dava iki yıldır sürüyor. Fakat cinayetin arkasındaki asıl sorumlular yargı karşısına çıkarılmadı. Cinayetin işleneceğini bildiği ortaya çıkmış resmi görevliler yargılanmadı, her türlü soruşturmadan korundu. Soruşturma ise tek merkezden yürütülmedi.

AKYÜREK HÂLÂ YARGILANMADI
Cinayetin işlendiği tarihte Trabzon Emniyet Müdürü olan ve sonrasında terfi ettirilerek Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'na getirilen Ramazan Akyürek'in cinayette büyük sorumluluğu ve ihmali bulunuyor. Akyürek hakkında "Trabzon'daki Mc Donalds'ın bombalanmasında Erhan Tuncel'in dışarıda tutulması ve muhbir yapılması, Dink cinayetinden uzun süre önce haberi olmasına rağmen, yasal yükümlülükleri yerine getirmemesi ve cinayet sonrasında delilleri değiştirdiği ve sakladığı" iddiaları bulunuyor. Dink davası avukatları da bu iddiaların soruşturulması için İçişleri Bakanlığı'na başvurdu. Ramazan Akyürek hala yargı önüne çıkarılmadı.

ÖZ DAVASI ANA DAVAYLA BİRLEŞTİRİLMEDİ
Trabzon İl Jandarma Komutanlığı’na haber elemanlığı yapan Yasin Hayal’in eniştesi Coşkun İğci, Hayal’in Dink’i vurmak için kendisinden silah istediğini Temmuz 2006’da, yani cinayetten yaklaşık 6 ay önce ilgili birime bildirdi.
Sonrasında yapılan incelemeler, bu bilginin Trabzon Jandarma İl Alay Komutanı Albay Ali Öz’e kadar ulaştığını ortaya çıkardı. Ancak Trabzon Jandarması, eline ulaşan bütün istihbarata rağmen adım atmadı.
Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ve emrindeki isimlerin, Dink öldürüldükten sonra suikast bilgisini önceden edinmedikleri yönünde rapor düzenledikleri anlaşıldı. Albay Öz, cinayetten iki yıl sonra "görevi ihmal ettikleri" iddiasıyla haklarında dava açılan 8 sanık arasında yer aldı. Albay Öz, 6 aydan 2 yıla kadar hapis istemiyle tutuksuz olarak yargılanıyor. Dink’in avukatları ise Öz davasının, cinayetin ana davasıyla birleştirilmesini istiyor.

CERRAH NEDEN YARGILANMIYOR?
Dink Cinayeti ile ilgili Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunda, cinayetle ilgili dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah hakkında verilen kınama cezasının uygulanmadığına dikkat çekilmişti. Cerrah, cinayetten sonra "örgüt bağlantısı yok" şeklinde konuşmuştu. Gerekli tedbirleri almayan Cerrah hakkında soruşturma açılmadı.
Son duruşmada, azmettirici olarak yargılanan Tuncel'in, Ercüment Ovalı ile ilişkilerine tanık olduğu savunulan Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde görevli Doç Dr. Yavuz Tekelioğlu da tanıklık için mahkemeye çağrılmıştı. Trabzon Emniyeti Hayal'in, Van, Elazığ ve Erzurum'da ve gittiği diğer illerdeki faaliyetlerine ilişkin fiziki takip tutanaklarını mahkemeye göndermemişti.

TUNCEL’İN MSN DÖKÜMLERİ İSTENMİŞTİ
Mahkeme, bu kez talebi yeniledi ve bilgilendirilmediği taktirde yasal işlem yapılacağı yönünde uyarıda bulundu. Bugünkü duruşmada tutanakların mahkemeye ulaşması bekleniyor.
Mahkeme ayrıca Microsoft Şirketi'nden de, Erhan Tuncel'in 1 Ocak 2006-20 Ocak 2007 döneminde yaptığı msn ve e-mail haberleşmesinin dökümleri de istemişti.
14. Ağır Ceza Mahkemesi, dönemin İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, eski Trabzon Emniyet müdürü Reşat Altay, eski Trabzon Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Öz'ün dinlenmesi yönünde avukatların taleplerini “dosyaya yenilik getirmeyeceği” iddiasıyla reddetmişti.
Birgün