18 Mayıs 2010 Salı

Bülent Arınç’tan Baykal istifası yorumu

Arınç: Deniz Baykal'ın istifa sürecini, "Bu senaryoyu Baykal geri dönmek için kendisi kurguladı" dedi.

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Bülent Arınç, katıldığı bir televizyon programda Deniz Baykal'ın istifa sürecini, "Bu senaryoyu Baykal geri dönmek için kendisi kurguladı" dedi. CHP Genel Başkanlığı'na adaylığını açıklayan Kemal Kılıçdaroğlu'nın partinin değişim arzusuna bir cevap olduğunu belirten Arınç, "Asıl sınavlar sandıkta verilir" dedi.

İnönü ve Bülent Ecevit benzetmesi
Arınç, Kılıçdaroğlu-Baykal durumunun 70'li yıllarda yaşanan Blent Ecevit ve İsmet İnönü kavgasına benzetirken ' Ama ben Türkiye siyasetinde derin izler taşıyan CHP'nin kurultayının hayırlara vesile olmasını diliyorum.' diye konuştu.

Bülent Arınç, Kemal Kılıçdaroğlu’nun CHP Genel Başkanlığı’na aday olmasını "doğru ve yerinde" olarak nitelendirdi. Arınç, Kılıçdaroğlu'nun seçileceğinin kesin olduğunu belirterek, "Bu iş bitti" dedi. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün sorularını yanıtladı.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığı
“Bu beklenen bir gelişmeydi. Kılıçdaroğlu için CHP tabanında bir karşılık vardı. Kılıçdaroğlu cesur davrandı. Ancak önce ‘Ben aday değilim’ diyerek yanlış bir açıklama yaptı. Kılıçdaroğlu, doğru zamanda doğru karar verdi. Neticesini alacak, genel başkan olacak.

'Yüzde 40 oy alacağım' açıklaması bir genel başkan adayı için çok doğru ve isabetli bir hedef. Ama buna halk karar verir. Baykal’ın kabahati, yüzde 20’yi aşmayı başarı olarak görmesiydi.

Kılıçdaroğlu ile ayrıca tartışırız. Onunla yarışacağız ve onu mutlaka geçeceğiz.

Tayyip Bey bize yüzde 40 hedef gösterdiğinde biz bu hedefe inanmıştık. Biz rakiplerimizi iktidar yarışında geçeriz, yine tek başımıza iktidar oluruz.

Biz rakiplerimizi güçlü olmasını isteriz. Kemal Kılıçdaroğlu’yla mücadele etmekten memnun oluruz.

CHP’de değişim ve dönüşüm ihtiyacı bangır bangır bağırıyordu. CHP böyle bir değişimi istiyor ve bekliyor.

80 il başkanı ‘hayır’ dese bile Kemal Kılıçdaroğlu kazanacaktır. Bu iş bitti. CHP varlıklarını Baykal’a adayanalar vardı ama şimdi o dönem sona erdi. O kabustan CHP uyandı. Bundan dönüş yok. Deniz Baykal’ın tek yapacağı Kılıçdaroğlu’na “hayırlı olsun” demektir. “

KASET İDDİASI
Gizli görüntü olayının aydınlığa kavuşturulması hem Baykal’ın hem de hükümetin görevidir.

Baykal’ın bunu reddetmesi gerekiyordu. Ancak Baykal, bu konuda hiçbir bilgi vermeyeceğini söylüyor. Sadece hükümeti suçluyorlar.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ
Ben Anayasa Mahkemesi’ne güveniyorum. Her şey olur, iş sandığa gider ve halk kararını verir. Referandum ile seçimi aynı kafeye koymak nasıl mümkün olur?

Ben referandumdan ‘evet’ oyu çıkacağına inanıyorum, yüzde 60 oy oranı bekliyorum. Havayı koklayan bir siyasetçi referandumdan ‘evet’ çıkacağını görebilir. Referandumdan ‘hayır’ çıkarsa erken seçim gündeme gelmez. Zaten kısa bir zaman kalmış olacak.

Seçim, 2011'in Temmuz'unda olacak. Olacaksa bir iki ay öne alınabilir. YSK kararı siyasidir ama uymak zorundayız. Parti kapatma maddesinin düşeceğini tahmin ediyorduk, paketin tümü için de bu ihtimal vardı. O yüzden görüşmelere hep beraber katıldık.”