5 Mayıs 2010 Çarşamba

Cihaner: Konuşmayacağım!

Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner: Kimlik bilgileri dışındaki sorulara cevap vermeyeceğim..

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, sorgusuna geçilen tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, yaptığı kısa konuşmanın ardından, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay'a ''Kimlik bilgilerim hariç bundan sonra hiçbir soruya cevap veremeyeceğim'' dedi.

Reddi hakime ret
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen "Erzincan'daki silahlı terör örgütü" davasında, sanık avukatlarının "reddi hakim" talebi, mahkeme tarafından kabul edilmedi. Mahkemede yarım saatlik bir ifade veren Cihaner, kumlik tespiti dışındaki sorulara cevap vermeyeceğini söyledi. Cihaner, Fethullah Gülen grubunun silahsız bir terör örgütü olduğunu iddia etti.

Avukatlardan itiraz
Sanık Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in avukatı Turgut Kazan, savcının okuduğu iddianame ile kendilerine verilen iddianemenin farklı olduğu söyleyerek reddi hakim talebinde bulunmuştu. Mahkeme Kazan'ın talebini değerlendirdi ve talebi reddetti. Savcının iddianameyi yeniden başından itibaren okuması üzerine, avukatlar itiraz etti. Avukat Kazan, "Ben zamandan kazanmak için itiraz hakkımdan feragat ediyorum. Siz iddianameyi baştan başlayarak okuyorsunuz. 24. sayfaya kadar okunmuşsa, iddianame okunmuştur. Neden baştan başlanıyor? Yani mahkeme, söz konusu kısmın okunduğunu kabul etmiyor da onun için mi yeniden baştan okunuyor?" diye konuştu.

Kazan'ın ardından diğer sanık avukatları da Mahkeme Başkanı Karatay'a itiraz ederek iddianamenin, dün kaldığı yer olan 24. sayfadan itibaren okunmasını talep etti. İtirazlar üzerine Aksakal, dün yaşanan anlaşmazlığın ardından ileride sanık avukatlarının olası şikayetlerinin önüne geçmek amacıyla iddianameyi baştan okuma gereği hissettiğini söyledi.

Cihaner: Dün atlanan kelime çok önemli bir yer
Cihaner de bunun üzerine söz alarak, "Ceza yargılaması, açık kurallarla yürür. İyi niyetle yürümez. Savcı bey, dün iyi niyetle bazı yerleri atladığını söyledi. Bugün kötü niyetle mi başa döndü? Dün atlanan kelime, çok önemli bir yer. Ayrıca, o sırada olmayan bir CD'nin daha sonradan oraya konulacak diye algılanması yanlıştır. Bunu vurgulamak istedim" dedi.

'İddianamede mantık hatası var'
Savcı Aksakal iddianameyi okurken tutuklu sanıklardan İlhan Cihaner'in de aralarında bulunduğu bazı tutuklu sanıklar ilesanık avukatlarının kendilerine sunulan iddianameyi okuduğu gözlendi. Zaman zaman iddianameye ilişkin diğer tutuklu sanıklar ile konuştuğu ve kendilerine sunulan iddianamedeki bazı bölümleri kalemle işaretlediği görülen Cihaner söz alarak, savcı Aksakal'ın iddianameyi okurken, "İ. o sırada Ankara'da idi, Ankara'da kalmıştı" şeklindeki bir ifadenin geçtiği bölümü kastederek, "İddianamede mantık hatası var" dedi.

Bu sırada savcı Aksakal, iddianamenin imla hatalarıyla birlikte okunduğunu ve yazı karakterleri nedeniyle sayfa sayısının farklı olabileceğini söyledi. Duruma müdahale eden Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay da iddianamenin okunması işleminin devam etmesini isteyerek, Cihaner'e, iddianamedeki mantık hatalarını savunmasını yaparken beyan etmesini söyledi. Başsavcı Cihaner de "tamam" dedi.

Cihaner: Gülen grubu silahsız bir örgüt
İddianamenin okunmasından sonra tutuklu sanık Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in sorgusuna geçildi. Yarım saatlık bir ifade veren Cihaner sorgusunda, iddianamenin dışarıya sızdırılan belgelerle hazırlandığını belirterek, "buradaki tek örgüt varsa o da gizli tanık örgütüdür" dedi.

Cihaner mahkemede terör örgütüne üye olsaydı bunu rahatlıkla söyleyebileceğini belirtti. "Gülen ve İsmailağa Cemati'ne yönelik operasyon yüzünden buradayım" diyen İlhan Cihaner, Fethullah Gülen grubunun silahsız bir örgüt olduğunu iddia etti. Cihaner, yaptığı kısa konuşmanın ardından, Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay'a "Kimlik bilgilerim hariç bundan sonra hiçbir soruya cevap veremeyeceğim" dedi.

Berk bugün de gelmedi
Duruşmaya, bugün de tutuksuz yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk'in haricindeki tutuklu sanıklar katıldı. "İrtica ile Mücadele Eylem Planı"nın Erzincan'da uygulandığı iddiasıyla açılan Ergenekon davasında 14 sanık yargılanıyor. Sanıklar arasında 3'üncü Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ve Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner'in yanı sıra askerler ve MİT görevilileri var. Dünkü duruşmada sanık avukatlarının mahkemenin görevsiz olduğu yönündeki talepleri kabul edilmemişti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Erzincan'daki "silahlı terör örgütü" davasında, sanık avukatlarının "reddi hakim" talebi, mahkeme tarafından kabul edilmedi.