5 Mayıs 2010 Çarşamba

AKP ve CHP Meclis’te yine kapıştı

Dün Anayas Mahkemesi'ni düzenleyen 17. maddenin kabul edilmesinin arıdından bugün Meclis yine gergin anlara sahne oldu..

TBMM Genel Kurulu’nda Anayasa görüşmeleri sırasında CHP ve AKP’liler arasında “özgür irade” tartışması yaşandı. İki partinin milletvekilleri birbirlerini “lanetli olmak”la suçlarken, kavga son anda önlendi.

AKP rahat bir nefes aldı
Anayasa maratonun 2. turu görüşmeleri tüm hızıyla sürüyor. Parti kapatmayla ilgili maddenin reddedilmesinin ardından büyük bir hayal kırıklığı yaşayan AKP, “Anayasa Mahkemesi’nin yapısı”yla ilgili maddenin kabul edilmesiyle rahat bir nefes aldı.

Özgür irade tartışması
Genel Kurul'daki bugünkü oturumda “özgür irade” tartışması meydana geldi. CHP’li Nur Serter ile AKP'li Suat Kılıç arasında söz düellosu yaşandı. CHP’liler “Özgür iradenizle oy kullanmıyorsunuz” derken, AKP'liler de CHP’lileri aynı şekilde suçladı. Kürsüde konuşan CHP’li İsa Gök, maddenin geçmesinin ardından bazı AKP'lilerin kendilerine yönelik el hareketleri yaptığını söyledi.

'Lanetlisiniz!'
Gök’ün “Dün kutlama yaptınız. HSYK geçerse havaii fişek mi atacaksınız?12 Eylül darbecilerinden daha çok lanetleniyorsunuz. Lanetlisiniz” demesi Genel Kurul’daki tansiyonu iyice yükseltti. Gök’e cevap vermek için kürsüye gelen AKP’li Nurettin Canikli, “Biz lanetlenmiyoruz. Halktan yeterli oyu aldık, lanetli bir parti bu kadar oy olmaz. Lanetli bir parti görmek istiyorsanız aynaya bakın” dedi.

Araya girdiler
Bu sözler üzerine CHP ve AKP’li milletvekilleri birbirlerinin üzerine yürüdü. Başkanvekilleri ve idare amirleri araya girerek gerginliğin büyümesini önledi. Daha sonra görüşmelere ara verildi. Genel Kurul’da bugün aralarında HSYK’nın yapısını değiştiren maddenin de bulunduğu 7-8 maddenin görüşülmesi bekleniyor.