5 Mayıs 2010 Çarşamba

Yunanistan halkı sonunda isyan etti

Mali krizde olan Yunanistan'da hükümet politikalarını protesto eden on binlerce gösterici polisle çatışıyor.

Ülkede kamu çalışanlarının genel greve gitmesi nedeniyle, İstanbul-Atina ve Atina-İstanbul uçak seferleri de karşılıklı olarak iptal edildi.

Polisten göz yaşartıcı gaz
Göstericiler Atina'da parlamento binası önünde polisle çatışırken, Selanik'te de olaylar çıktı. Hükümetin "kemer sıkma" politikalarını protesto eden onbinler parlamento binasının bulunduğu Syntagma Meydanı'nda toplandı. Yunan polisi, güvenlik hattını geçerek içeri girmek isteyen protestoculara göz yaşartıcı gaz sıktı. Selanik'te de dükkanlara taş atan göstericilerle polis arasında çatışma çıktı.

Göstericiler: Faturayı çalışanlar ödemeyecek!
Hürriyet Gazetesi Atina Muhabiri Yorgo Kırbaki de olaylarla ilgili olarak, "Son yılların en kalabalık gösterisi diyebilirim. Göstericilerin faturayı çalışanlar ödemeyecek şeklinde sloganlar attığı görüldü. Turistler de bu durumda büyük zorluklar çekiyor" dedi.

Okullar kapandı, ulaşım durdu
Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması yolunda yaptığı ekonomik reformlar protesto eden kamu ve özel sektör çalışanları genel grev yapıyor. Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) dün başlattığı 48 saatlik greve bugün Yunanistan İşçi Sendikaları Federasyonu'nun 24 saatlik grevle katılmasıyla birlikte, devlet daireleri, kamu hizmetleri ve okullar kapalı kaldı, hava ve demiryolu ulaşımı tıkandı.

Gün boyunca sürecek
Ülkede hava sahasının kapatılmasıyla iç ve dış istikametlere yapılması programlı onlarca sefer iptal edildi, gemilerin limanlardan ayrılmaması yüzünden anakara ile adalar arasındaki bağlantı koptu. Tüm toplu taşıma araçları çalışanlarının mesai boyunca yalnızca 6 saat çalışacaklarını açıklamalarıyla, trafik durma noktasına geldi. Sabah saatlerinde başlayan ve geniş çaplı güvenlik önlemleri altında yapılan gösterilerin gün boyunca sürmesi bekleniyor.

Maliye Bakanı'ndan açıklama
Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz Pazar günü yaptığı açıklamada, bütçe açığının daraltılması için alınacak borç konusunda, IMF (Uluslararası Para Fonu), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası (AMB) ile anlaşmaya varılması çerçevesinde yeni ekonomik önlemler alındığını kaydetmişti.

* ανταρσία: isyan
--------------------------------------------------------------------------
Göstericilerin ateşe verdiği banka binasın 3 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Mali krizde olan Yunanistan'da hükümet politikalarını protesto eden onbinlerce gösterici polisle çatışıyor. Göstericiler parlamento binasına doğru yürürken, ateşe verilen bir bankada 3 kişi öldü bir kişi de kayıp. İstanbul-Atina uçak seferleri de karşılıklı olarak iptal edildi.