6 Mayıs 2010 Perşembe

Petersburg’da Stalin “hayaleti” dolaşıyor

Faşizme karşı büyük zaferin 65’inci yıldönümünde St. Petersburg’da üzerinde Stalin resmi olan bir otobüs şehri turluyor.

Girişim, blog yazarı Viktor Loginov’a ait. St. Petersburg’un en merkezi yerlerinden birisi olan tarihi Nevski Bulvarı’nı da kapsayan bir rotada dolaşan halk otobüsünün üzerinde, İkinci Dünya Savaşı’nın kazanılmasının 65’inci yılı anısına bir Stalin resmi var.

Ancak otobüs, gün içinde saldırıların hedefi oldu. Birtakım kişilerin otobüse saldırarak resmi boyadıkları kaydedildi. Loginov, otobüsün yıkanacağını ve yarın tekrar şehri turlamaya başlayacağını belirtti.

Loginov, bu fikir için bir bağış kampanyası düzenleyerek para toplamıştı. Toplanan paralar sayesinde otobüs iki hafta boyunca St. Petersburg’da dolaşacak.

Ukrayna’da Stalin heykeli
Ukrayna’nın doğusundaki Zaporizya kentinde ise komünistlerin öncülüğünde Stalin’in 2,5 metrelik metal bir heykeli dikildi. Zaferin 65’inci yılı anısına dikilen heykelin açılış törenine İkinci Dünya Savaşı’na, ya da Sovyet halklarının adlandırmasıyla Büyük Anayurt Savaşı’na katılmış gaziler de dahil çok sayıda kişi katıldı. (Kaynak: soL)