5 Mayıs 2010 Çarşamba

Çevre bakanı şakacı biri olmalı: Üçüncü köprü için kesilecek ağaç sayısı 573 bin

Bakan Eroğlu, İstanbul'da yapılacak üçüncü köprü için kesilecek ağaç sayısın açıkladı.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da yapılacak üçüncü köprü için 573 bin ağacın kesileceğini söyledi. Eroğlu , “Köprü Belgrad Ormanı’na ve su havzalarına zarar vermeyecek” dedi.

Eleştirilere cevap verdi
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM’ de gazetecilerin sorularını yanıtlarken İstanbul’da Garipçe-Poyrazköy arasında yapılacak üçüncü köprünün çevre ve su havzalarına zarar vereceğine ilişkin eleştirilere cevap verdi. Eroğlu, üçüncü köprü güzergâhında İstanbul’daki toplam ormanlık alanın binde 4’ünün bulunduğunu belirterek şunları söyledi:

* Üçüncü köprü için 573 bin ağacın kesileceğini tahmin ediyoruz. Buna karşılık beş yılda İstanbul’a 2,5 milyon fidan dikeceğiz

* Üçüncü köprünün geçeceği toplam alanın yüzde 47’si ormanlık alan; yüzde 15’i hazine arazisi ; yüzde 11’i askeri bölge; yüzde 11’i 2B alanı; yüzde 16’sı ise şahıslara ait araziler. Yani tamamı orman değil.

* Köprünün çevre dostu olması için her türlü önlemi alıyoruz.

* Köprünün geçeceği güzergâhta yaban hayatın korunması için tedbiri alıyoruz. Yaban hayvanların geçişleri için Ulaştırma Bakanlığı’yla planlamalar yaptık. Yaban hayatının olduğu yerleri, tünellerle veya viyadüklerle geçeceğiz. Böylece tahribatı asgari seviyeye indireceğiz. Bu konuda en uygun güzergahı belirleme konusunda mutabık kalındı.