18 Mayıs 2010 Salı

Tunceli eski il başkanı Özarslan: Kılıçdaroğlu CHP'yi sola taşıyabilir

Kürt sorununu gündeme getirdiği için Genel Merkez'le ters düşen eski İl Başkanı Özarslan "Kemal Bey soldan uzaklaşan partiyi çizgisine geri getirebilir. Kürt sorununun demokratik çözümünü savunuyor. Tunceli'de partiden ayrılan CHP'liler geri dönebilir. Kılıçdaroğlu'nun çevresindekiler de önemli" diyor.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Tunceli İl Başkanı'yken Genel Merkez'le Kürt sorununa çözüm istediği için ters düşen ve görevden ayrılan Cemal Özarslan, başkanlık için Kemal Kılıçdaroğlu'nun aday olmasını olumlu buluyor.

Özarslan'a göre, Baykal yönetiminin soldan uzaklaştırdığını söylediği partiyi Kılıçdaroğlu yönetimi yeniden sosyal demokrat çizgiye getirebilir. Ama bunun için Kılıçdaroğlu'nun çevresindekilerin de önemli olduğunu söylüyor. Dersimli (Tuncelili) Kılıçdaroğlu'nun kimliği nedeniyle ayrımcılığa uğradığını söyleyen Özarslan, "Kemal Bey Kürt sorununa demokratik çözümü savunuyor" diyor.

Özarslan'ın görüşlerinden bazıları şöyle.
Baykal'a muhalefeti oluşturdu: Kılıçdaroğlu'nun adaylığı elbette olumludur. En azından Baykal'ın üst tabakayı elinde tutma mücadelesi bitti. Kemal Bey bir muhalefet yarattı. Bir günde 65 milletvekilini bir araya getirdi. Bu genel merkeze bir muhalefettir.

CHP değişebilir: Şimdi CHP sosyal demokrat bir parti olma yoluna girebilir. Baykal'ın yönetimindeki soldan uzaklaşan, sağa çeken imaj değişir, sol yelpazeye dönerse iktidara yürüyecektir. CHP kendi ideolojisinde kalsa bugün iktidarda olurdu. En büyük zaafı sağa yanaşmasıydı. Emekten, varoşlardan Kürt sorunundan uzaklaşmıştı. Emek, işsizlik, sağlık, yoksulluk gibi sorunları, Kürt sorununu, ancak sol bir parti çözebilir.

Kemal Bey'in başkanlığı yetmez: Ama Kemal Bey'in başkanlığı buna yetmez. Çevresini, buna uygun yönetimi de oluşturması gerek. Halkın içinde olan bir yönetim gerek. Genel merkezdeki örgütlenme de değişmeli.

Kürt sorununu biliyor: Kemal Bey hemşerimiz, bire bir ilişkilerimizden de biliyorum, aynı şeyleri savunuyoruz. Onur Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili saygısızlığını Dersim'de eleştirdi, "İstifa etmesi gerekir" dedi; ama Ankara'da Baykal ve ekibi sıkıştırdı ve geri adım attı. Kürt sorunu çözülmeden Türkiye'de demokrasi olmaz. Biz demokratik çözümünden yanayız. Kemal Bey de bunu savunuyor. Genel merkez "programda var" diyor, ama önemli olan partinin pratiği. Kürtlerin sorunu nedir, anayasal haklar veriliyor mu, bunları da göz önünde bulundurmak gerek. Kemal Bey Dersimli. Kendisi de kimliğinden dolayı ayrımcılığa uğramıştır.

Tunceli'de ayrılan CHP'liler geri dönebilir: Adaylığının duygusal yanı var. Kemal Bey'in kişiliğini de düşününce, Tunceli'de adaylığı olumlu bulunuyor. Kemal Bey olmasaydı, Öymen'in sözlerinden sonra CHP Dersim'de bitme noktasına gelmişti. Üç ilçenin belediye başkanları, İl Genel Meclis üyeleri CHP'den ayrıldı. Şimdi geri dönecektir. Kemal Bey'in gelmesi CHP'nin Dersim'deki kitlesini artırabilir.

Baykal'ın sözünü kestiği tek il başkanıyım: Baykal'ın il başkanları toplantısında sözünü kestiği tek başkan bendim. Benden Kürt sorunuyla ilgili bir program istemişlerdi. Yazdım. Tuınceli'de CHP'nin Alevi ve Kürtlerle bağ kurması gerekiyor, dedim. Genel Sekreter Önder Sav beni aradı; "Çok sivri dillisin" dedi. Ben de "Genel merkeze biat etmem" dedim. Sav'la tartışma sonrasında ayrıldım. (Bianet / TK)