18 Mayıs 2010 Salı

30 madenciye 32 saattir ulaşılamadı

Zonguldak’ta mahsur kalan 30 madenciye 32 saattir ulaşılamadı.

Zonguldak'taki patlama sonrası mahsur kalan 30 madenciye 32 saattir ulaşılamadı. Zonguldak'ta Türkiye Taş Kömürü Kurumu'na ait maden ocağında dün meydana gelen grizu patlamasında 540 metre derinlikte mahsur kalan 30 işçiye hala ulaşılamadı. Dün saat 13.30'da meydana gelen patlamanın ardından yaklaşık 31 saat geçti. Gergin bekleyiş sürüyor..

Zonguldak'taki grizu patlaması'nda son durum
Zonguldak'taki patlamanın üzerinden tam 32 saat geçti. Ancak henüz göçük altındakilere ulaşılamadı. Ümitler tükenme noktasında..

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, gelinen nokta ile ilgili bilgi verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ''Tekrar bir kömür göçüğü ile karşılaştık. Bunu açmak için de orada bir temizlik yapılması gerekiyor'' dedi.

Bakan Yıldız, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında meydana gelen grizu patlamasının ardından başlatılan kurtarma çalışmaları ile ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, kurtarma çalışmaları hakkında bilgi verdi.

20 metre derinlikte yeni bir göçük
Taş ve kayalardan meydana gelen göçüğün 6-7 metre uzunluğunda olduğuna işaret eden Bakan Yıldız, şöyle konuştu: ''O göçük geçildi. Ama üzülerek söyleyeyim 20 metre kadar sonra tekrar bir kömür göçüğü ile karşılaştık. Bunu açmak için de orada bir temizlik yapılması gerekiyor. Tabii ki, uzayan bu süre bizim aşağıdaki işçi kardeşlerimizle alakalı kaygılarımızı daha da arttırıyor. Şimdi tahkim yaparak, kurtarma ekiplerinin daha sağlıklı ortamda çalışmalarını sağlamamız lazım. Bir yandan da o kömür göçüğünün mutlaka temizlenmesi lazım.

İki işin bir arada yapılabilmesi için orada tek aynada 45-50 kişi kurtarma ekibinden çalışıyor. Bu gayretler değişen ekiplerle beraber aralıksız devam edecek. Ümit ediyoruz ki, o kömür göçüğünden sonra herhangi bir başka göçük olmasın ve biz bir an önce işçi kardeşlerimize ulaşmış olalım.''

Süre uzadıkça umutlar azalıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ise sabırla beklemekten başka çarelerinin olmadığını belirterek, "Süre uzadıkça umudumuz azalıyor. Ancak ekiplerimiz umut içinde çalışmalarını sürdürüyor" diye konuştu.