9 Mayıs 2010 Pazar

İran 4’ü PJAK’lı 5 siyasi tutsağı idam etti

TAHRAN - İran rejimi, Tahran cezaevinde tutuklu bulunan 4’ü PJAK davasından olmak üzere 5 kişiyi idam etti. 2007’den bu yana idam edilen PJAK’lı tutsakların sayısı 7’ye yükselirken halen 18 Kürt siyasi tutsak ölüm koridorlarında bekliyor. Bunlardan 4’ü ise kayıp.

İran resmi haber ajansı İRNA, 5 tutsağın, işkence merkezi olarak bilinen başkent Tahran’daki Evin Cezaevi'nde bu sabah idam edildiklerini bildirdi.

PJAK davasından idam edilenlerin öğretmenler Ferzad Kemanger, Eli Heyderiyan, Ferhad Wekili ve kadın aktivist Şirin Elem Hulu olduğu bildirilirken, Mehdi Eslamian’ın ise Tondar örgütü mensubu olduğu belirtildi.

2007’DEN BERİ 7 PJAK’LI TUTSAK İDAM EDİLDİ
Son idamlarla birlikte 2007’den bu yana idam edilen PJAK’lı tutsakların sayısı 7’ye yükseldi. 11 Kasım 2009’da idam edilen İhsan Fetahiyan’ın arından 6 Ocak’ta PJAK davasından tutuklu Fesih Yasemini da asılarak idam edilmişti. Hasan Hikmet Demir ise 2007 yılında idam edilen ilk PJAK militanı olmuştu.

HALEN 18 KÜRT SİYASİ TUTSAK ÖLÜM KORİDORLARINDA
Bu son idamlarla birlikte ANF’ye ulaşan bilgilere göre halen 18 Kürt siyasi tutsak İran rejiminin ölüm koridorlarında bekliyor. Bunlardan en az dördü tutuldukları cezaevlerinde alınarak bilinmeyen yerle götürüldü. İran rejimi son aylarda idam mahkumu Kürt siyasi tutsakları kaybetmesi, tutsakların gizli bir şekilde idam edilmiş olabileceği endişesine yol açtı.

4 TUTSAK KAYIP
5 Mayıs günü Eziz Mimhemedzade Seqiz Cezaevi'nden alınarak kaybedilmişti. Urmiye mahkemesi tarafından idam cezası verilen siyasi tutsak Qadir Mihemedzade de, geçtiğimiz haftalarda cezaevinden alınarak bilinmeye bir yere götürüldü. Urmiye cezaevinde tek kişilik hücrede tutulan idam cezalı Husen Xizri de 11 Nisan sabahı cezaevinden çıkarıldı ve kendisinden bir daha haber alınmadı. İdam cezasına çarptırılan Kürt kadın hakları savunucusu Zeyneb Celaliyan ise Şubat ayında Kirmaşan’a bağlı Dizilabad cezaevinden alınarak kaybedildi. Celaliyan’ın nerde olduğu bilinmiyor.

İran’da 8’i PJAK davasından 18 Kürt siyasi tutsak daha idam tehdidi altında bulunuyor. Bunlardan Zeynep Celaliyan, Husen Xizri ve Qadir Mihemedzade’den haftalardır haber alınamıyor.