5 Mayıs 2010 Çarşamba

Ergenekon davasına Paşa yerine F-16’lar geldi

Erzincan Ergenekon soruşturmasının ilk duruşması Erzurum'da başladı. Yargılamanın başladığı gün Erzurum'da iki F-16 alçak uçuş yaptı...

Üçüncü Ordu Komutanı Saldıray Berk’in 1 numaralı sanık olduğu Erzurum’daki Erzincan soruşturması sıra dışı bir olaya daha sahne oldu. Soruşturmayı yürüten savcılara gözdağı için daha önce iki kez şehir içinde askeri konvoy yürüttüğü iddia edilen Berk’in yargılamasının başladığı gün Erzurum’da iki F-16 alçak uçuş yaptı. Ergenekon’da 4. iddianamenin konusu olan İrticayla Mücadele Eylem Planı’nı Erzican’da uygulamaya koydukları gerekçesiyle Orgeneral Berk ve Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in de aralarında bulunduğu 14 sanık hakkında, soruşturmanın başladığı günden bu yana birçok skandal olay yaşandı.

F-16'lar geçerken Cihaner gülümsedi
Skandalın son halkası ise davayla ilgili ilk duruşmanın yapıldığı gün gerçekleşti. Duruşmanın başladığı sabah saatlerinde iki F-16 Erzurum üzerinden alçak uçuş yaptı. Adliyenin camlarında titremeye neden olan alçak uçuşun yapıldığı sırada duruşmada hazır bulunan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in gülümsediği görüldü.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Hava Kuvvetleri’nden alçak uçuş açıklaması
Hava Kuvvetleri, Erzincan Ergenekon Davası'nın başlamasıyla iki F-16'nın alçak uçuş yaptığı iddiaları üzerine açıklama yaptı.

Hava Kuvvetleri'nden yapılan açıklamada uçuşların rutin olduğu ve iddiaların asılsız olduğu kaydedildi.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Berk iki kez çağrılmasına rağmen ifadeye gitmedi
Dün yaşanan ‘alçak uçuş’ olayı davanın iddianamesine de giren soruşturmaya yönelik girişimleri hatırlattı. Özellikle sanıkların Cumhuriyet Savcılarına karşı direnç göstermesi iddianameye detaylarıyla yansıdı. Hukuka karşı en dikkat çeken direniş ise Berk’ten geldi. Orgeneral Berk soruşturma aşamasında iki kez çağrılmasına rağmen her seferinde bir mazeret bulup ifade vermeye gitmedi. Savcıların çağrılarını yanıtsız bırakan ve Cumhuriyet Savcısını nizamiyeden içeri sokturmayan Berk, hakkında davanın açıldığı gün bir sürpriz yaşandı. Savcıların bir türlü ifadesini alamadığı Berk, buna rağmen Erzincan’daki terör örgütü soruşturmasının bir numaralı sanığı oldu.

Askeri konvoyu şehir içinde yürüttü iddiası
İfadeye gitmemesi büyük eleştiriye neden olan Berk, Cumhuriyet Savcılarına gözdağı vermek amacıyla askeri konvoyu şehir içinde yürütmekle suçlandı. Tartışmalı girişim iki kez yaşandı. İlki aynı davanın sanığı Albay Recep Gençoğlu’nun Erzurum’a ifadeye gittiği gün gerçekleşirken ikincisi ise Berk’in ifadeye çağrıldığı günün ertesinde yaşandı. Albay Gençoğlu’nun gözaltına alındığı gün askeri konvoyun şehir içinde yürütülmesi iddianamede de yer alırken bu durum soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcılarına gözdağı olarak değerlendirildi.

İlginç girişime “Araçların motorlarının açılması için yapıldı” gibi bir gerekçe ileri sürüldü. Berk’in ifadeye çağrıldığı günün ertesinde Erzincan Merkez’den geçen 20 araçlık askeri konvoy da şehirde heyecan yaratmıştı. Kent merkezinden geçerek Erzurum karayoluna giren konvoy için “Kars’ın Sarıkamış ilçesindeki Kış Tatbikatı’na gidiyordu” savunması yapıldı.

Görevsizlik talepleri reddedildi
Erzincan davasının ilk duruşması Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün görülmeye başlandı. Daha önce duruşma tebligatını alan Orgeneral Saldıray Berk duruşmaya katılmadı. 10 tutuklunun bulunduğu toplam 14 sanıklı davanın diğer sanıklarından Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, Erzincan eski Alay Komutanları Recep Gençoğlu ve Albay Ali Tapan duruşmada hazır bulundu.

Berk’in avukatı Zeynel Yüksel, müvekkilinin duruşmaya görevi nedeniyle Ankara’da bulunduğu için katılamadığını bildirdi. Berk’in görev yazısının, Adli Müşavirlikte olduğunu ifade eden Yüksel, “Müvekkilim, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın içeriği gizli olan bir dizi toplantısı için Ankara’da” dedi. Avukat Yüksel müvekkilinin Genelkurmay Askeri Mahkemesi’nde yargılanması gerektiğini belirterek ‘görevsizlik” talebinde bulundu.

Duruşma bugün devam edecek
Cihaner’in avukatı Turgut Kazan da müvekkilinin yargılamasının Yargıtay’da yapılması gerektiğini öne sürerek görevsizlik talebinde bulundu. Cumhuriyet Savcısı, görevsizlik talebine katılmazken mahkeme oy çokluğu ile iki görevsizlik talebini de reddetti. MİT görevlilerinin “Başbakanlık izin alınmalı” itirazı da ‘suçun kişisel olması” nedeniyle kabul edilmedi. Sanık avukatlarının reddi hakim talebihde bulunduğu duruşma bugüne ertelendi.

Duruşmayı eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Osman Kaçmaz ile CHP’li vekiller Yılmaz Ateş, Erol Tınastepe ve Malik Ecder Özdemir de izledi. Hafta içi olması nedeniyle görevde bulunması gereken Eminağaoğlu’na gazeteciler ‘izinli olarak mı” duruşmayı izlemeye geldiğini sordu. Eminağaoğlu ise, “Gazetecisiniz, her yerde adamınız vardır. Araştırın bulun. Ben tarihe tanıklık etmek için buraya geldim” şeklinde cevap verdi.