15 Mayıs 2010 Cumartesi

Polis destekli ırkçı-faşist saldırılar yayılıyor...

Muğla kent merkezinde Şerzan Kurt isimli öğrencinin polis ve faşistler tarafından silahla yaralanmasıyla başlayan, Kürt öğrencilere yönelik polis destekli ülkücü-faşist saldırılarla tırmanan olaylar kısa süre içinde birçok ilde yankı buldu.

Kürt halkına saldırılar artıyor
Kürt halkına yönelik inkar ve imha politikalarına hız veren sermaye devleti şoven-ırkçı kışkırtmalar eşliğinde faşist provokasyonlar ve linç saldırılarını devreye soktu. Kürt halkına yönelik kapsamlı saldırıların hazırlıklarının yapıldığı bir evrede Muğla'da yaşanan ülkücü-faşist saldırılar kısa süre içinde yaygınlaştı. Ülkücü-faşistler eliyle toplum genelinde tırmandırılmaya çalışılan şovenist histeri dalgası özellikle de üniversitelerde de karşılık buldu.

Muğla Üniversitesi'nde Kürt öğrenciler ile ülkücü-faşistler arasında 11 Mayıs günü öğlen saatlerinde başlayan gerginlik akşam saatlerinde kent merkezinde de devam etti. Ülkücü-faşistlerin polislerin de yönlendirmesiyle solcu öğrencilere saldırması sonucu çıkan çatışmada, 21 yaşındaki üniversite öğrencisi Şerzan Kurt iki kurşunla yaralandı. Kurt, 9 Eylül Tıp Fakültesi yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınırken 12 Mayıs akşamı saldırıları protesto eden öğrencilere sert bir şekilde müdahale eden polis, yaklaşık 100 öğrenciyi gözaltına aldı. Saldırı sırasında birçok öğrenci yaralandı.

Saldırılar polis destekli
Muğla'da Kürt öğrenciler üzerinde estirilen faşist baskı ve terör sırasında sermayenin kolluk güçlerinin rolü bir kez daha açığa çıktı. Polislerin Kürt öğrencileri ülkücü-faşist güruhun olduğu yöne doğru yönlendirdiği görüldü.

Üniversitelerde faşist saldırılar tırmanıyor
İzmir, Ankara ve Eskişehir'deki üniversitelerde Kürt öğrencilere yönelik linç girişimleri ve ülkücü-faşist saldırılar gerçekleşti. Üniversitelerdeki saldırıların yanısıra çeşitli illerde polis-sivil faşistler işbirliğiyle Kürtlere yönelik saldırılar yaşandı.

Ege Üniversitesi'nde 14 Mayıs Cuma günü ülkücü-faşistler tarafından “Türk Dili ve Tarihi Topluluğu” imzasıyla gerçekleştirilmek istenen “İzmir’in işgali / acı yıllar” başlıklı konferans devrimci-demokrat öğrenciler tarafından engellendi. Devrimci-demokrat öğrencilere taşlarla saldıran 20 kişilik bir faşist grupla Gıda Kafe önünde çatışma yaşandı. Rektörlük ise konferansın iptal edildiğini duyurmak zorunda kaldı.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde düzenlenen bahar şenliğinde yurtsever öğrencilere ülkücü-faşist çeteler ve polisler saldırdı.

13 Mayıs günü sabah saatlerinde Kürtçe müzikler çalıp halaylar çeken Kürt öğrencilerin yanına gelen polis ve özel güvenlik birimleri “Burada Kürtçe müzik çalmayın, sonrasında sizin için olanlara üzülürüz” tehditlerini savurdular.

Kendi şenliklerini gerçekleştiren ve okuldan toplu çıkış yapan yurtsever öğrencilerden ikisi öğrenci yurduna dönüşü sırasında 30 kişilik ülkücü-faşist çetenin sopalı-bıçaklı saldırısına uğradı. Okul dışında bulunan Kürt öğrenciler, yaralanan arkadaşlarının yanına gitmek isterken polisin cop ve biber gazlı saldırısına uğradılar. Yaşanan gerginlik sırasında polislerin havaya ateş açtığı gözlenirken hızını alamayan Eskişehir polisi gözaltı terörünü devreye soktu. Saldırı sırasında 34 yurtsever öğrenci gözaltına alındı.

Irkçı-faşist saldırıların ardından kar maskeli ülkücü faşistler Ankara’da da bir öğrenciye satır ve döner bıçakları ile saldırdı. 14 Mayıs Cuma günü sabaha karşı evine doğru giden Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi öğrencisi İlker Z., Kızılay Adakale Sokak'ta kar maskeleri takmış, satır ve döner bıçağı kullanan faşistler tarafından saldırıya uğradı. İlker Z.’nun koluna ve omzuna aldığı satır darbeleriyle yaralandığı belirtildi.

Muğla'da linç saldırısı ve tutuklamalar...
Muğla’da 11 Mayıs günü ülkücü-faşistlerin Kürt öğrencilere saldırısıyla başlayan olaylar Muğla Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu 2. sınıf öğrencisi İzzet Fırathan'ın sokak ortasında linç edilmek istenmesiyle devam etti. Faşist bir grup tarafından linç edilmek istenen Fırathan, Muğla Devlet Hastanesi Acil Servisi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Faşist saldırıların ardından gözaltına alınan faşistlerden 25'i emniyetteki işlemlerin ardından çıkarıldıkları savcılıkça serbest bırakılırken, Sulh Ceza Mahkemesi’ne sevk edilen 4’ü tutuklandı. 4 faşistin mahkemede, “Türk bayrağını savunmak için yaptık” sözleri nedeniyle tutuklandığı bildirildi. Polis destekli saldırılar sırasında gözaltına alınan ilerici-yurtsever öğrenciler de tutuklama saldırısından nasibini aldı. Gözaltında bulunan 44 Kürt öğrenciden 42’si savcılıkça serbest bırakılırken 2 öğrenci “Polise mukavemet etmek” gerekçesiyle tutuklandı.

Kadıköy'de Kürtlere saldırı
İstanbul Kadıköy’deki Fikirtepe Mahallesi'nde Kürtlere ait bir kafe polis baskınına uğradı. Polis kafe sahibini tehdit etti. 14 Mayıs günü akşam saatlerinde Fikirtepe Mahallesinde bulunan Maximum Cafe’ye polis baskın yaptı. Bir Kürde ait olan kafeye “PKK’lılar var” diyerek giren polisin cafe sahibini tehdit ettiği ifade edildi.

Kurt'un durumu kritik
Muğla'da polis destekli ırkçı-faşist saldırı sırasında ağır yaralanan Şerzan Kurt, kaldırıldığı Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde halen komada. Ege Üniversitesi ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nden gelen 100'ü aşkın öğrenci, yağmura rağmen hastane önünde sabahladı. Ayrıca İHD İzmir Şube yöneticileri de hastanedeki bekleyişe katıldı.

Öğrenciler, Kurt'un ailesini de ziyaret ederek, arkadaşlarını yalnız bırakmayacağını dile getirdi. Kurt'un durumuna ilişkin doktorlar ailesini bilgilendirdi. Doktorlar, Kurt'u sadece uyuttuklarını, herhangi bir tıbbi müdahalede bulunamadıklarını söyledi. Kurt'a yönelik tedavinin yapılabilmesi için vücudunun direnç göstermeye başlaması gerektiği belirtildi.