12 Mayıs 2010 Çarşamba

UPS’de direniş tel örgüleri ve engelleri aşıyor…

Amerikalı kargo devi UPS’nin Türkiye genelindeki aktarma merkezleri ve şubelerinde sendikal örgütlenme mücadelesini sürdüren Türk-İş'e bağlı Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası (TÜMTİS), İstanbul ve İzmir’de başlattığı direnişlerini büyütüyor.

İstanbul Avrupa Yakası’ndaki aktarma merkezlerinde yaşanan işten atma saldırılarına karşı direniş üssü olarak Mahmutbey’deki aktarma merkezini seçen TÜMTİS üyesi UPS işçileri 11 Mayıs günü Anadolu Yakası’ndaki aktarma merkezlerinden biri olan Kurtköy’de de eylemdeydi. Kargo işçileri, UPS patronuna karşı mücadele kararlılıklarını haykırırken UPS işçilerine de mücadele ve örgütlenme çağrısı yaptılar.

İşçilerden coşkulu eylem
Saat 16.00’da Kurtköy’deki aktarma merkezi önünde buluşan UPS işçileri ve TÜMTİS yöneticileri basın açıklaması yaptılar.

“UPS’de işçi kıyımına, sendika düşmanlığına son / TÜMTİS” pankartını açan işçiler basın açıklaması sırasında “Sendika hakkımız engellenemez!”, “Baskılar bizi yıldıramaz!”, “UPS’ye sendika girecek başka yolu yok!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Zafer direnen emekçinin olacak!”, Direne direne kazanacağız!” sloganlarını haykırdılar.

UPS’nin sendika düşmanlığını teşhir eden işçiler, işten atılan işçilerin geri alınmasını ve işçi kıyımına son verilmesini talep eden dövizler taşıdılar.

UPS’ye uyarı
Basın açıklaması öncesinde konuşan TÜMTİS Genel Sekreteri Gürel Yılmaz konuşmasına, UPS patronuna “Kraldan çok kralcılık yapmayın! Suç işlemeyin!” uyarısında bulunarak başladı. Üyelerinin sendikadan istifa etmeleri yönündeki tehditlere karşı UPS hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. “Artık bu maya tutmuştur” diyen Yılmaz, UPS yetkililerinin gücünün, sendikal örgütlenmeyi engellemeye yetmeyeceğini sözlerine ekledi.

İşten atılan üyelerinin bir an önce işe geri alınmalarını talep eden TÜMTİS Genel Sekreteri, TÜMTİS’in sendikal tarihinde vazgeçme diye bir şey olmadığının altını çizdi. TÜMTİS’in üst örgütü olan ve dünya çapında 5 milyon üyesi bulunan ITF’nin, Türkiye’deki örgütlenme mücadelesine verdiği desteği anlatan Gürel Yılmaz, UPS’deki mücadeleyi sadece basın açıklamaları yapmakla devam ettirmeyeceklerini, UPS’nin olduğu her yerde olacaklarını söyledi. Basın açıklaması sırasında aktarma merkezi içinden kamera çekimi yapıldığı gözlenirken aktarma merkezi önündeki eylem patron cephesinde büyük rahatsızlık yarattı.

Tel örgülerin ardından mücadele çağrısı
TÜMTİS üye ve yöneticileri açıklamanın ardından sloganlarla aktarma merkezinin arka tarafına doğru yürüyerek içeride çalışan işçilere seslendiler. Tel örgülerin ardından direniş sloganları atan işçiler içeride çalışan arkadaşlarına baskılara karşı boyun eğmeme ve direnme çağrısı yaptılar. UPS işçilerinin dışarıda gerçekleştirilen eylemi ilgiyle izledikleri gözlenirken UPS yetkilileri, eylemi takip eden işçileri engellemek istediler. Sloganlarla sona eren ve baştan sona büyük bir coşkunun hakim olduğu eyleme Deri-İş Sendikası Tuzla Şube Başkanı Binali Tay ve şube yöneticilerinin yanısıra TÜMTİS’in örgütlü olduğu bazı işyerlerinden temsilciler de destek verdiler.

Her yerde direniş
Başlangıçta İstanbul’dan 25, İzmir’den 5 ve Ankara’dan 3 UPS işçisi işten çıkarılmıştı. Uluslararası sendikal konfederasyonların desteği ve işçilerin direnişi sonucu İstanbul’da 24 işçi yeniden işbaşı yapmıştı. İstanbul'da son olarak, taşeronlarda çalışan 27 işçinin bir bölümü Kurtköy'deki aktarım merkezinde diğer bölümü ise Hadımköy'deki aktarma merkezinde işten atıldı. Ana firma UPS bünyesinde çalışan işçilerden üçü Kurtköy'deki, biri ise Mahmutbey'deki aktarım merkezinde işten atıldı. İzmir’de ise ana firmadan ve taşeronlardan çıkarılan işçiler işe alınmadılar. UPS işçilerinin İzmir'de de direnişleri sürüyor.