9 Mayıs 2010 Pazar

Eczacılar Kadıköy'de “Mesleğimden elini çek!” mitinginde buluştu

İstanbul Kadıköy'de altı eczacı odasının (İstanbul, Bursa, Kocaeli, Diyarbakır, Zonguldak, Amasya eczacı odaları) çağrısıyla "Mesleğimden Elini Çek" mitingi düzenlendi.

Mitinge katılan eczacılar, ilaçların marketlerde satılmasını sağlayacak düzenlemeye karşı olduklarını haykırdılar.

Tepe Natilius önünde 9 Mayıs günü saat 11.00’de siyah önlükleri, şapkaları ve siyah balonlarıyla biraraya gelen eczacılar sloganlarla Kadıköy Meydanı’na yürüdüler.

“Mesleğimden elini çek!”
Eczacılar en önde, “Mesleğimden elini çek!” ana pankartını, arkasında ise odaların kendi flamalarını taşıdılar. “For You’ları engelledik sıra Gratis’lerde”, “Örgütlüyüz, güçlüyüz, kazanacağız”, “Marketler eczane değildir”, “Sağlıkta dönüşüm mağdurlarıyız”, “Besin destek adı altında markette ilaç satışına son”, “Hasta suçsuz eczane mutsuz” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” dövizlerini taşıyan eczacılar, içinde market-manav ürünlerinin bulunduğu market arabaları ve seyyar satıcı arabaları ile ilaçların marketlerde satılmasını sağlayacak düzenlemeyi protesto ettiler. Kamu Eczacıları, İzmir’den Çağdaş Eczacılar Derneği ve Türkiye Eczacı Teknisyenleri Paylaşım Platformu yürüdü. Mitinge, TTB ve Diş Hekimleri Odaları da destek verdi. Oldukça renkli görüntülerin oluştuğu mitingde, Eczacılık Fakültesi öğrencilerinin kortejinde, “Halk paralı sağlığa eczacı zincire mahkum olmayacak” dövizleri taşınırken, öğrencilerin zincirli protestosu da dikkat çekti.

"Mesleğimizin elimizden alınmasına izin vermeyeceğiz!"
Yürüyüşün sonunda, kortejlerin alana girmesiyle miting programına geçildi. Mitingin açılış konuşmasını ve sunumunu Gaziantep’ten eczacı Atilla Erbudak gerçekleştirdi. Açılış konuşmasının ardından Oda Başkanları eczacıları selamladı. Eczacılara hitaben konuşan İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör konuşmasına, ‘Anneler Günü’nü kutlayarak başladı. 3,5 yıl önce eczacıların mesleğine göz dikenlere karşı yine Kadıköy’de yaptıkları mitingi hatırlatan Güngör bugün de meslekleri üzerine çöken karanlığın daha da ağırlaştığını söyledi.

Güngör, Başbakan Erdoğan'ın "Türkiye'de ilaçları marketlerde satılacak, eczacılık alanı rekabete açılacak” sözlerini hatırlatarak, bu uygulamalarla iflas eden eczacıların durumuna değindi. Güngör, bunlar yetmezmiş mi gibi Sağlık Bakanı’nın meslek örgütlerini kapatmakla tehdit ettiğini belirterek, dünya devi ilaç tekellerinin daha fazla tekelleşmek istediği için İlaç Takip Sistemi diye bir sistem kurmak istediklerini söyledi. Mesleklerinin ellerinden alınmasına izin vermeyeceklerini belirtti.

TEB yöneticileri protesto edildi
Güngör’ün konuşmasının ardından mitinge katılan odaların başkanları birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalardaki ortak vurgu, Türk Eczacılar Birliği yöneticilerinin mitingte bulunmadığı eleştirileri oldu. Türk Eczacılar Birliği yöneticileri, ıslıklarla yuhalandı. Yapılan konuşmaların ardından, kürsüden “Karanlık günleri aydınlatalım” sözlerinin ardından eczacılar, siyah önlüklerini çıkartarak, beyaz önlük ve şapkalar giydiler. Ardından, “Mesleğimden elini çek” yazılı siyah balonlar havaya uçuruldu.

Miting, Bulutsuzluk Özlemi’nin verdiği konserle son buldu. Mitinge 1500 kişi katıldı.