7 Mayıs 2009 Perşembe

ADLARI YAŞATILANLAR VE SiLiNENLER

Muğla İl Genel Meclisi, sokak, cadde ve okullardan ‘12 Eylül’ ve ‘Kenan Evren’ isimlerinin kaldırılması konusunda tavsiye kararı aldı. MHP ve CHP’nin oylarıyla alınan karar, gereğinin yapılması için Milli Eğitim ve İçişleri Bakanlıklarına gönderildi.
Muğla İl Genel Meclisi’nin mayıs ayı ilk toplantısında CHP grubu, Marmaris ilçesindeki Kenan Evren İlköğretim Okulu, Evrenpaşa İlköğretim Okulu ve Kenan Evren Bulvarı isimlerinin değiştirilmesi için tavsiye kararı alınması yönünde önerge verdi.
Önergede, 12 Eylül askeri darbesinin mimarı Evren’in Marmaris’teki birçok cadde, okul ve sokaklarda isminin bulunduğu belirtilerek, “Sokak ve cadde isim değişiklikleri belediyelerin, okullardaki isim değişikliği de İçişleri ve Milli Eğitim Bakanlıklarının yetkisindedir. Sokak ve caddelerdeki isim değişiklikleri için İl Genel Meclisimizin temenni kararı alması, okullardaki Kenan Evren ve Kenan Paşa isimlerinin değiştirilmesi ve bunun ilgili bakanlıklara bildirilmesi için gereğini arz ederiz” denildi.
AKP ÇEKİMSER
Söz konusu tavsiye kararı İl Genel Meclisi Başkanı Zeki Köylü ve siyasi partilerin grup başkan vekillerinin görüşlerinin ardından yapılan oylamada, CHP ve MHP’li üyelerin 29 evet oyuna karşılık AKP’nin 14 çekimser oyuyla teklif kabul edildi.
Karar sonrası Marmaris Demokrasi Platformu’na (MDP) bağlı 41 sivil toplum kuruluşu da 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in adının okul ve caddelerden kaldırılması için kanuni yollara başvurma kararı aldı. Kararın ardından gözler Milli Eğitim Bakanlığı’na çevrildi.
1980 darbesinin mimarı ve 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, emekli olduktan sonra Marmaris’in Armutalan beldesine yerleşmiş, buradaki Beyaz Ev’de 18 yıl yaşamıştı. Geçen yıl aldığı bir kararla yaşamını İzmir’de sürdürmek istemesi üzerine, Konak ilçesi Üçkuyular semtinde bulunan Hava Eğitim Komutanlığı içindeki bir lojmana taşınmıştı. (HABER MERKEZİ)
Darbecilerin isimleri kaldırılsın

TÜRKİYE’de askeri darbe gerçekleştiren kişilerin isimlerini taşıyan toplam 40 okul, sanayi sitesi, bulvar ve vakıf var. Bu isimlerin 33’ünü okullar oluşturuyor. Bu veriler, darbeci isimlerinin silinmesi için iki yıl önce kampanya başlatan 78’liler Girişimi’nin araştırmasıyla ortaya çıktı.
2 yıl önce Türkiye Meclisi’nde darbe ve darbecilerin isimlerinin cadde, sokak, okul ve bulvarlardan kaldırılması için çalışma kararı alan girişim, kampanyanın ilk adımını Adana’da attı. Adana 78’liler Girişimi, Kenan Evren Bulvarı’nın adının Demokrasi Bulvarı olarak değiştirilmesi talebiyle Adana Belediyesi’ne başvurdu. Ancak Adana Belediyesi bu istemi reddetti. Bunun üzerine olay mahkemeye taşındı. Ancak, Adana İdari Mahkemesi de davayı reddetti.
İZMİR DARBECİ İSİMLERİ KALDIRDI
78’liler Girişimi’nin darbecilerle hesaplaşma kampanyası Adana’dan sonra İzmir’de başlatıldı. Ege 78’liler Girişimi, İzmir’de bulunan 4 okulun isminin değiştirilmesi için imza kampanyası başlattı. İmza sayısı kısa sürede 3 bini aştı. Girişim, 8 Temmuz 2008 tarihinde ise İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurarak dört okulun isminin değişmesini talep etti. Ankara İdari Mahkemesi’nde dava açıldı. Ankara İdari Mahkemesi, 3 ay sonra yetkisizlik kararı vererek dosyayı İzmir İdari Mahkemesi’ne gönderdi. Dava dosyası mahkemede sürerken 2009 yılı Mart ayında önemli bir gelişme yaşandı. İzmir İl Meclisi, darbeci isimlerinin kaldırılmasını temenni eden bir karar aldı. Böylece Türkiye’de ilk kez resmi olarak darbecilere karşı önemli bir karar alınmış oldu.