10 Mayıs 2009 Pazar

AF-Pak ölüm ve göç getirdi

ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politikada yeni eksen olarak belirlediği “Af-Pak” stratejisi bölge halklarına ölüm ve zorunlu göçten başka bir şey getirmedi
ABD Başkanı Barack Obama’nın dış politikada yeni eksen olarak belirlediği “Af-Pak” stratejisi bölge halklarına ölüm ve zorunlu göçten başka bir şey getirmedi. Obama’nın “Af-Pak” stratejisi, ABD’nin işgal güçlerini Irak’tan Afganistan ve Pakistan’a kaydırma üzerine kurulu. Bu kapsamda, önceki gün açıklanan 760 milyar dolarlık savaş bütçesinde ilk kez Afganistan’a ayrılan pay Irak’a ayrılan payı geçmişti.
ABD: SİVİLLERİ ÖLDÜRDÜK
ABD, Afganistan’da sivilleri öldürdüğünü kabul etti fakat yerel yetkililerin açıkladığı rakamları abartılı buldu. İşgal altındaki ülkenin batısındaki Ferah vilayetinde ABD güçlerinin hafta başında Taliban’a karşı düzenlediği operasyonlarda “bazı sivillerin” öldüğü doğrulandı, ancak sayı verilmedi.
ABD ve Afgan ordularının operasyona ilişkin ortak yayımladığı ön raporda, bazı sivillerin öldüğü doğrulanırken, cesetlerin gömülmüş olması nedeniyle ölenlerden kaçının militan, kaçının sivil olduğunun belirlenemediği kaydedildi.
147 KİŞİ ÖLDÜ
Yerel yetkililer, bombardımanda 147 kişinin öldüğünü, bunlardan yalnızca 25 ila 30’unun militan olduğunu belirtti. Bazı Afgan televizyon ve gazetelerine göre bombardımanda 170 sivil öldü. Amerikan New York Times gazetesi ve CNN televizyonu ise, soruşturmanın ilk sonuçlarının sivillerin ölümünden ABD ordusunun sorumlu olduğunu gösterdiğini duyurmuştu.
KARZAİ ÜZÜNTÜLÜ AMA MEMNUN
Washington’da bulunan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, sivil kayıpların önlenmesi amacıyla ABD’den yardım istedi, Washington’da, Kongrede gazetecilere yaptığı açıklamada, sivil kayıplar nedeniyle “üzüntü” duyduklarını, bunun önlenmesini istediklerini belirtti.
ABD’nin bu konudaki tepkisinden “memnun” olduklarını da söyleyen Karzai, ABD Başkanı Barack Obama ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bu konuyu ele aldıklarını söyledi. Clinton, Obama yönetiminin masum sivillerin ölümünden “derin üzüntü” duyduğunu söyledi. (DIŞ HABERLER)
________________________________________
FÜZE SALDIRISI
Pakistan’ın güneyinde Afganistan sınırındaki Güney Veziristan bölgesine düzenlenen füze saldırısında en az 6 kişinin öldüğü bildirildi.
Adlarının açıklanmasını istemeyen istihbarat yetkilileri, saldırıda eski bir hükümet binasının hedef alındığını kaydetti. İnsansız bir ABD uçağından atıldığı tahmin edilen füzelerle düzenlenen saldırıda ölenlerin kimlikleri henüz bilinmiyor.