9 Mayıs 2009 Cumartesi

Türkiye iş cinayetinde Avrupa birincisi

İnşaat Mühendisleri Odası, 4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası nedeniyle yayımladığı raporda, iş kazalarının önlenmesi için acilen önlem alınması gerektiğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Türkiye'nin, iş sağlığı ve iş güvenliği alanında yaşanan kaza ve kayıplarda AB ülkeleri arasında 1'inci sırada yer aldığı belirtilen raporda, her yıl 80 bin iş kazası ve 400 meslek hastalığının yaşandığı, bu kazalarda binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği, bin 500 civarında kişinin ise sürekli iş göremez raporu aldığı kaydedildi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistiklerine göre, son 5 yılda meydana gelen iş kazalarında toplam 6 bin 272 kişinin hayatını kaybettiği de belirtilen raporda, iş kazaları ve ölümlerin her geçen yıl arttığına da işaret edildi. Buna göre, 2003 yılında meydana gelen iş kazalarında 811 kişi yaşamını yitirirken, bu sayı 2004 yılında 843'e, 2005 yılında bin 96'ya, 2006 yılında bin 601'e ve 2007 yılında bin 43'e çıktı. Raporda, iş kazalarının yüzde 98'inin önlenebilir olduğu da vurgulandı.

İnşaat Mühendisleri Odası, rapora ilişkin değerlendirmesinde ise Başbakan Tayyip Erdoğan'ın "İş sağlığı ve güvenliği konusunda AB'nin standartlarını Türkiye'ye taşıyacağız" sözlerini hatırlattı. “İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili veriler, siyasi iktidarın açıklama ve mesaj yayınlamanın ötesine geçerek bir an önce gerekli girişimlerde bulunması gerektiğini acilen dayatmaktadır. Siyasi iktidar, bir an önce 4857 sayılı iş yasasını işçilere göre düzenlenmelidir” denildi.