İstihdamla ilgili yapılan bir araştırmaya göre katılımcıların yüzde 66’sı Türkiye sınırları dışında çalışmak istiyor. Gençler, iş bulma umuduyla yurtdışına gitmek için uğraşıyor
PricewaterhouseCoopers (PwC) Türkiye'nin, Yenibiris.com işbirliğiyle gerçekleştirdiği “Türkiye Yeni Nesil Araştırması 2009”un sonuçları açıklandı. Türkiye genelinde 77 ilden 4 bin 475 kişinin katıldığı araştırma, Nisan-Mayıs 2009 döneminde yapıldı. Yüzde 94'ü lisans veya yüksek lisans mezunu veya öğrencisi olan ve yaşları 20–30 arasında değişen katılımcıların yüzde 81'i işsiz. Araştırma sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 66'sı Türkiye sınırları dışında çalışmak istiyor.
İŞ BULMA SÜRESİ ÇOK UZUN
Yüzde 83'lük kesim, çalışma yerinin genellikle ofis olacağına inanırken, yanıt verenlerin yüzde 51'i çalışma saatlerinin “genellikle düzenli, kısmen esnek”, yüzde 34'ü “düzenli” ve yüzde 15'i “esnek” olacağını kaydediyor. ‘Ne kadar sürede yeni bir iş bulabileceğinizi düşünüyorsunuz?’ sorusuna katılımcıların yüzde 39'u, “3 aya kadar”, yüzde 29'u “3–6 ay”, yüzde 20'si “6 ay–1 yıl” yanıtını veriyor.
“Size sağlanacak eğitimlerin ne şekilde aktarılmasını tercih edersiniz?” sorusuna 2 bin 409 katılımcı, “farklı birimlerde görev alarak öğrenme”, 2 bin 257 katılımcı, “yüksek lisans doktora sertifika programı desteğiyle öğrenme”, ve 1.858 katılımcı “bir çalışanın yanında öğrenme” yanıtını veriyor.
2 bin 242 kişi, bir şirkette çalışma ve/veya kalma kararı verirken “çalışma koşullarının”, 2 bin 239 kişi “öğrenme ve gelişim fırsatlarının”, 1.939 kişi ise “şirketin kurumsallığının” etkili olacağını düşünüyor.
FAZLA MESAİ VE ESNEK ÇALIŞMA
Ülke içerisindeki iş bulamayan ve ekonomik durumdan memnun olmayan gençler yurt dışına gitmek istiyorlar. Yapılan araştırma Türkiye'deki gençlerin iş bulma kaygısı yüzünden fazla mesai ve esnek çalışmaya teslim oldukları ortaya çıkmıştır.
Türkiye'deki gençler yüzde 59'luk oranla esnek çalışmaya hayır demezken, genel ortalamada bu oran yüzde 18'de kalıyor. Önemli bir fark da Türkiye'de kariyerleri boyunca çalışacakları şirketleri '10 ve üzeri' olarak düşünen gençlerin oranının yüzde 21 ile genel ortalama olan yüzde 7'nin çok üzerinde olması. Bu oran iş bulsalar bile birçok gencin aynı işte uzun süre çalışamayacağı anlamına geliyor.