Kamu kesiminde 250 bin işçi adına yapılan toplusözleşmede, ilk altı ay için yüzde 3, ikinci altı ay için ise yüzde 5.5 oranında zam alındı. Bunun yıllık ortalaması, yüzde 5.8'e geliyor (103 x 6 ay + 108.7 x 6ay/12-100/100 = 0.058). Hükümet memura ise 2009'un ilk altı ayı için yüzde 4, ikinci altı ayı için de yüzde 4.5 verdi. Bunun yıllık ortalaması da yüzde 6.3 eder.
İşçi için en düşük ücretlerde (brüt 1.100 liranın altına kadar) 60 lira iyileştirme yapıldı. İşçinin ayrıca ikramiyesi var, sonuçta işçiye de memur kadar zam verilmiş oldu. Temmuz ayı itibarıyla en düşük işçi ücreti 789 lira, memur maaşı ise 1.218 liradır. Ortalama brüt 1.600 lira (net 1.150 lira) olan kamu işçisinin ücretine yüzde 3 artı yüzde 5.5 oranında zam yapılmış oldu.
Türk-lş yönetimi, uzmanları ve hükümetle görüşmeye katılan Türk-Iş'in Kamu Koordinasyon Kurulu üyeleri bu zammın bu koşullarda normal olduğunu belirtiyorlar.
Türk-lş başlangıçta yıllık yüzde 20 zam istedi, hükümet yüzde 3 artı yüzde 3 verdi, işçi kesimi eylemler öncesinde 2008 enflasyonu olan yüzde 10.06 zam talebinde bulundu. Başbakan Erdoğan, rest çekerek "Buyursunlar greve gitsinler" dedi. İşçiler önce 81 ildeki AKP binalarına yürüdüler ve basın açıklaması yaptılar. 7 Temmuz salı günü de bir saatlik iş bırakma eylemi oldu. DİSK, KESK, Hak-lş de eyleme destek verdi.
Bu eylemler etkili oldu, hükümet Türk-lş'i hemen görüşmeye çağırdı. Başbakanın çıkışı, bir anlamda ters tepti ve işçi tepkisini gösterdi. İşçinin hem AKP binaları önündeki eylemi, hem de bir saatlik iş bırakması, bu konudaki kararlı tutumunu ortaya koydu, Türk-lş yönetimi de bu kararlı tutumu gözlemledi ve sendikalar tabanın gücünün bir kez daha farkına vardı. Memurların ve diğer işçi konfederasyonlarının desteği de eyleme güç katta.
Üst düzey sendikacılar, işin daha uzaması ve greve gidilmesi halinde alınan zam oranlarının da sıkıntıya girebileceğini, bu açıdan hükümete gerekli tepkinin gösterildiğini ifade ediyorlar.
Tabanın görüşlerini ifade eden Türk-lş İstanbul Şubeler Platformu'nun yöneticileri ise "Tam bir mücadele başlamışken önü kesildi. İşçi - memur birlikteliği sağlanmıştı. Greve dahi gerek kalmadan bu eylemleri bir hafta sürdürseydik, yüzde 10'luk kaybımızın altında bir sözleşme imzalamazdık. Sigorta ve vergi kayıplarımız da giderilmedi. Mücadelede ortak bir zemin tutturulmuştu, şimdi havası boşaltıldı" diyorlar.
Sosyal güvenlik yasasına karşı da Mart 2008'de başarılı bir eylem yapıldı, ancak daha sonra Emek Platformu bölündü. Şimdi hiç olmazsa ağustosta başlayacak memur toplu görüşmeleri için ortak bir mücadele sürdürülebilse...
Cumhuriyet / 09-07.20009