26 Kasım 2008 Çarşamba

29 Kasım'da Ankara'dayız

TTB Merkez Konseyi Başkanı Gençay Gürsoy ve TMMOB adına Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Cemalettin Küçük’ün yer aldığı basın toplantısında TTB ve TMMOB’un mitingin örgütleyicileri arasına geç katılmaları “teknik bir aksaklık” olarak açıklandı.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, AKP hükümetinin başını kuma gömmesine rağmen ekonomik krizden kurtulamadığını belirterek, krizin trajediye dönüştüğünü söyledi.

Toplantıya DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, Mehmet Ali Alabora, Zeynep Tanbay, Moğollar üyesi Taner Öngül, Mor ve Ötesi solisti Kerem Kabadayı, TMMOB yönetim kurulu üyesi İsmail Küçük, Sine Sen Genel Başkanı Yusuf Çetin, Dev Sağlık İş Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve sendikalı oldukları gerekçesiyle işten atılan Kızılay işçileri katıldı. Toplantıda konuşan KESK Genel Başkanı Sami Evren, bütün dünyada kriz devam ederken, Türkiye'de de son bir yılda işten çıkartmalar ve ekonomik durgunlukla karşı karşıya kalınmış olmasına rağmen AKP hükümetinin başını kuma gömerek krizden kurtulamadığını söyledi. Hükümetin IMF ile yaptığı anlaşmayı "yanılgının üzerine mum dikmek" olarak değerlendiren Evren, "Bugüne kadar iki yanlıştan bir doğru etmeyeceğini anlamayan hükümet ekonomik krizi, toplumsal bir trajediye dönüştürmek istemektedirler" dedi.

Evren, alınması gereken önlemleri sıraladı

Krizin ardından hükümetin ilk icraatının sermaye için vergi indirimi yapmak olduğunu ifade eden Evren, "AKP'nin yeni kriz paketi de sadece sermayenin gönlünü hoş tutmayı amaçlıyor. İşçilerin alın terine, kara paraya, orman alanlarının satışına dayalı bir ekonomik programın hakaniyeti, inandırıcılığı ve uygulanabilirliği yoktur" diye konuştu.

Aylardan beri krizde temel önceliğin emekçi ve yoksul kesimlerin korunması olduğunu dile getirdiklerini hatırlatan Evren, "Zamların geri alınması, işten çıkartmaların yasaklanması, gerçek gelire dayalı adil bir vergi sisteminin kurulması, yasadışı ekonomik faaliyetlerin engellenmesi, yoksulluğun önüne geçilmesi, iç ve dış borçların yeniden düzenlenmesi, kamu hizmetlerinin ücretsiz olması ve yoksul kesimlere doğrudan gelir desteği sağlanması gibi tedbirlerin alınması ekonomik krizin trajediye dönüşmesinin engellenmesini sağlayacaktır" dedi.

'29 kasım'da Ankara'da alandayız'

Evren'in ardından söz alan DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Türkiye'de uygulanan ekonomik politikaların mağdurları olarak bir arada olduklarını ve beraber başarabileceklerini söyledi. Zamların geri alınması, uygulanan IMF politikalarına karşı dur denilebileceğini belirten Çelebi, "Bu sorun sadece DİSK ve KESK'in sorunu değil. Bu herkesin sorunu. Aydınların sorunu. Emek güçleri bir araya gelmeli ve sermaye saldırılarına karşı bedel ödetmeliyiz Krizin sorumlusu biz değiliz" diye konuştu. ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras ise, 29 Kasım mitinginin Alevi mitinginin ardından AKP'ye yapılacak ikinci ihtar olduğunu söyledi. Uras, "İhtardan anlamayanlara başka türlü cevap verilir. AKP'ye de yerel seçimlerde cevap verilecek. Bize ölümü gösterip hastalığa razı etmek istiyorlar" dedi. TTB Genel Başkanı Gencay Gürsoy, Mehmet Ali Alabora, Moğollar üyesi Taner Öngül, Mor ve Ötesi solisti Kerem Kabadayı da mitinge destek vereceklerini açıkla