19 Kasım 2008 Çarşamba

Sağlık çalışanları da işsizlikle karşı karşıya

Türk Tabipleri Birliği (TTB), SES ve Dev Sağlık-İş Sendikası başkanlarının katılımıyla İstanbul Tabip Odası'nda Sağlıkta Dönüşüm Programı'na ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Sağlıktan yararlanma hakkına ulaşmada sıkıntılar olduğu bunun giderek büyüyeceğine dikkat çeken TTB Başkanı Gençay Gürsoy, "Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sürdürülmesi mümkün değil, bunu 4 yıl dile getirdik ve itiraz ettiğimiz noktalar bugün yaşanıyor" dedi. Kamu hastanelerinin özelleştirilmesine tepki gösteren Gürsoy, "Biz pazarlık ederken bir taraftan da kamu hastanelerini özelleştirilmeye devam ediliyor. Bu vahim bir çelişkidir. Türkiye bunun altından kalkamaz çok daha ciddi sorunlarla yüz yüze geleceğiz" diye konuştu.

'Başbakan 'ümüğü' IMF'ye uzatmış durumda'

Dev Sağlık-İş Sendikası Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise yaptığı açıklamada, "Türkiye, IMF ile 'stand by'da geçen yılların ardından, yeniden Başbakanın ifadesiyle sıkması için 'ümüğü' IMF'ye uzatmış durumda. İzlenen politikaların Türkiye insanının sağlığının korunması, geliştirilmesiyle değil, sağlık hizmetlerinin ticarileştirilmesi, piyasalaştırılmasıyla ilgili olduğunu biliyoruz, yaşıyoruz" diye kaydetti.

Kamuda çalışanların TBMM'de komisyona getirilen Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısı kabul edilirse iş güvencesini kaybedeceklerini belirten Çerkezoğlu, "Şimdi bir krizin eşiğinde, içindeyiz. Biliyoruz, bu kapitalizmin krizi ve sorumlusu bizler değiliz. Ve yine biliyoruz ki bu süreçte birçok insan gibi sağlık çalışanları da işsiz kalma, zaten düşük olan gelirlerini yitirme, yarım yamalak da olsa güvencelerinden yoksun olma tehdidi ile karşı karşıyalar. Tüm toplum gibi sağlık çalışanları da bu süreçte daha da fakirleşecek, gelecekleri iyice güvencesiz hale getirilecek, dahası sağlık hizmetleri alanında yaşanacak sorunların sorumlusu olarak gösterilerek suçlanacak" dedi.

TBMM'de görüşülen bütçenin toplumun geniş kesimlerini gözeten taleplerinin dikkate alınmasını istediklerini ve bunun için mücadele edeceklerini söyleyen Çerkezoğlu, şunları kaydetti: "Kamu-özel bütün sağlık çalışanlarının hak kayıplarına uğratılmasına göz yummayacağız. Özel olarak Kamu Hastane Birlikleri Yasa Tasarısının hızla TBMM'de komisyona getirilmesindeki amacın geri ödemelerde yaşanacak sıkıntılar nedeniyle Sağlık Bakanlığı'nın hastaneleri yani çalışanları üzerinden atma girişimi olduğunu fark ediyoruz. Karşıyız, karşı duracağız."

KESK ve DİSK'in 29 Kasım'da Ankara'da düzenleyeceği miting için de çağrıda bulunan Çerkezoğlu, "Emekçilerin, yoksulların sesi olacağız. Elimizi elinize uzatıyoruz, bir arada olup kenetlenerek sesimizi yükselttiğimiz takdirde başarılı olacağımızı biliyoruz" dedi.

SES Genel Başkanı Bedriye Yorgun ise krizin yaşandığı yerde Başbakanın bayrak edebiyatı yapmasının büyük çelişki olduğuna dikkat çekerek, KESK ve DİSK'in düzenleyeceği mitinge destek verdiklerini belirtti.