25 Kasım 2008 Salı

Abbas’tan erken seçim tehdidi

Batı Şeria’daki Filistin yönetiminin başbakanı Mahmud Abbas mensubu olduğu El Fetih ile Hamas arasında yürütülen görüşmelerden yıl sonuna kadar olumlu bir sonuç çıkmazsa erken seçime gidileceğini belirtti. Ramallah’ta Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerine bir konuşma yapan Abbas, devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin bir arada yapılacağını da sözlerine ekledi. 2005 yılında Filistin yönetimi başkanlığına seçilen Abbas’ın süresi 9 Ocak’ta doluyor. Ancak Filistin yönetimi, seçim yasasındaki ‘‘Başkanlık seçimi ve genel seçimler bir arada yapılır’’ yolundaki bir hükme dayanarak, Abbas’ın görev süresinin, parlamento seçimlerinin yapılması gereken 2010 yılına dek geçerli olduğunu savunuyor. Bu yüzden Abbas’ın erken seçim kararı alması, görev süresini uzatmaya yönelik bir girişim olarak değerlendiriliyor.
Abbas’ın sözlerine sert tepki gösteren Hamas Sözcüsü Fevzi Barhum, “Bu, yasal ve anayasal dayanağı olmayan bir çağrı” diyerek, erken seçim tehdidini “diyalog arayışlarını bozma niyetinin kanıtı” olarak nitelendirdi. Barhum, Abbas’ın niyetinin barışı sağlamak değil, daha çok kendi çıkarlarını korumaya ve ABD-İsrail projesini uygulamaya yönelik olduğunu söyledi. Sözcü ayrıca Filistin Kurtuluş Örgütü’nün toplantısında alınan kararları tanımadıklarını, FKÖ’nün Filistin halkını temsil etmediğini kaydetti.
İslami Cihad liderlerinden Nafit Azzam da, şu andaki ortamda seçimlerden söz etmenin, Filistin arenasındaki ilerideki bölünme ve çatışmaların bir işareti olacağını söyledi. (DIŞ HABERLER)
FKÖ, Abbas’ı Devlet Başkanı ilan etti
Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Merkez Konseyi, Filistin Yönetimi’nin başkanı Mahmud Abbas’ı, ‘‘Filistin Devleti Başkanı’’ olarak seçti. FKÖ’nün içte ve dışta parlamentosu görevini gören ve en geniş yetkililere sahip organ olan Filistin Ulusal Konseyinin toplantısının sonunda, 75 üyenin önerisiyle Abbas, Filistin devletinin başkanlığına aday gösterildi. Konsey Başkanı Salim Zanun Arafat’ın 11 Kasım 2004 yılında ölümüyle boşalan bu göreve Ebu Mazen’in (Mahmud Abbas) oybirliğiyle atandığını duyurdu.
Karara göre Abbas, 4 ayrı unvana sahip olacak. Abbas, halihazırda FKÖ’nün başkanlığı, Filistin Yönetimi Devlet Başkanlığını ve El Fetih’in başkanlığı görevini yürütüyor. Filistin Devlet Başkanlığı görevi ile birlikte Abbas geçmişte Arafat’ın sahip olduğu tüm ünvanları almış olacak. Ancak karar başta Hamas olmak üzere FKÖ dışındaki siyasi çevrelerce tanınmadı. FKÖ Merkez Konseyi toplantısının gündeminde, Abbas’ın seçimiyle ilgili bir madde yer almıyordu.