20 Kasım 2008 Perşembe

IMF ile ihtiyati dönem başlıyor

IMF ile 20-40 milyar dolar arasında kaynağı içeren bir ihtiyati stand-by anlaşması yapılacak.
AKP Merkez Yürütme Kurulu’ndan (MKY) bir üye kurulun dün yapılan toplantısında, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) ile yapılan görüşmeler hakkında bilgi verdiğini ve yapılan görüşmelerden sonra 20-40 milyar dolar arasında bir kaynağı içeren bir ihtiyati stand-by anlaşması olacağını söylediğini aktardı.
Reuters’e konuşan MYK üyesi, IMF ile görüşmelerde büyüme hedefi üzerinde de durulduğunu belirtti. Türkiye’nin 2009 büyüme hedefini yüzde 4 olarak açıkladığını, IMF’nin ise bunu yüzde 2’ye çekmek istediğini ifade eden yetkili, “Büyümenin biz yüzde 4 olmasını istiyoruz. Büyümenin yüzde 4 olması için de daha çok kaynağa ihtiyaç var” dedi.
IMF ile varılacak anlaşmanın normal stand-by değil, ihtiyati stand by olacağını da vurgulayan aynı yetkili, “Burada, IMF ile yapılacak anlaşmada rakamdan çok IMF ile akredite olmak önemli, öyle bakmak gerek. Arkadaşlar orada görüşmeleri sürdürüyor. Görüşmelerin kısa sürede tamamlanıp anlaşmaya varılmasını bekliyoruz” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gelişi sırasında gazetecilerin IMF anlaşmasına ilişkin soruları üzerine Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, “O açıklamayı yapan arkadaşlara sorun” demekle yetindi.
IMF ile anlaşmayı değerlendiren Stratejist Murat Gülkan, “Anlaşma olumlu olacaktır. Artık daha fazla gecikmeden bir an önce yapılmasında büyük yarar var. Keşke Nisan ayında, IMF Türkiye’nin ağzının içine bakarken bu anlaşmayı yapsaydık” diye konuştu.
İHTİYATİ İLE NORMAL STAND-BY’IN FARKI NE?
Türkiye’nin teknik çalışmalarını yürüttüğü ihtiyati stand-by ile daha önce gerçekleştirdiği normal stand-by arasında çok büyük farklılıklar bulunmuyor.
Her iki anlaşma arasındaki temel fark, kredi kullanımında ortaya çıkıyor. İhtiyati stand-by anlaşmasında, anlaşma yapan ülke likidite sıkışıklığı çekmesi halinde IMF’den acil kredi çekebiliyor. Türkiye’nin daha önce 19 kez uyguladığı normal stand-by düzenlemesi, IMF kredi politikalarının çekirdeğini oluşturuyor ve doğrudan kaynak kullanabilme güvencesi sağlıyor. Bir başka deyişle; ihtiyati stand-by’da kredi kullanımı isteğe bağlı iken, normal stand-by’da otomatik olarak kredi sağlanıyor. İhtiyati stand-by’ın süresi 1-1.5 yıl iken, normal stand-by anlaşması 4-5 yıl sürüyor.