28 Kasım 2008 Cuma

Hindistan’da lüks binalara saldırı

Hindistan’ın Mumbai kentinde silahlı kişilerin çeşitli yerlerde önceki gece başlattıkları saldırılarda 81’i Hintli 125 kişi öldü, 314 kişi yaralandı.
Mumbai’ye teknelerle gelen silahlı kişiler, lüks Tac Mahal ve Trident-Oberoi otelleri, bir restoran, hastaneler ve bir tren istasyonu dahil olmak üzere en az 10 ayrı yerde önlerine gelene otomatik silahlarla ateş edip el bombaları atarken, saldırılardan yaklaşık 18 saat sonra militanlarla askerlerin aralıklarla çatıştığı, durumun kontrol altına alındığı söylenen 105 yıllık Tac Mahal Oteli’nde 100’den fazla kişinin odalarında kapana kısıldığı belirtildi.
Tac Mahal Oteli’nden öğleden sonra 3 ceset ve rehineler çıkarılırken, Maharaştra Eyaleti Emniyet Müdürü A.N. Roy’un açıklamasına göre militanlara karşı düzenlenen operasyonun sürdüğü Trident-Oberoi Oteli’nde hâlâ rehinelerin bulunduğu, adı duyulmamış Deccan Mücahidin örgütünün üstlendiği saldırılarda ölenlerden 6’sının yabancı, bunlardan birinin Japon, birinin Avustralyalı, birinin İngiliz ve birinin İtalyan olduğu, 26 Güney Korelinin ise saldırılardan yara almadan kurtulduğu ifade edildi. Militanlar, cezaevindeki Müslümanların serbest bırakılmasını isterken, Trident-Oberoi Oteli’nde 10-12 militanın bulunduğu ve bu kişilerle pazarlık yapılmadığı bildirildi.
Bir televizyon kanalı ve polisin açıklamasına göre açıkça İngiliz ve Amerikan vatandaşlarını hedef aldıkları görülen ve bir Yahudi yardım kuruluşunu da basan saldırganların burada rehin aldığı 3 kişi arasındaki İsrailli Haham Gavriel Noach Holtzberg’in 2 yaşındaki oğlu Moşe Holtzberg’in yara almadan kurtarıldığı belirtildi.
Görgü tanıkları, siyah tişört ve kot pantolon giyen 20’li yaşlarındaki saldırganların, Hindu veya Urdu dili konuştuklarını söylerken, polisin saldırganlardan 8’ini öldürdüğü, 9 şüpheliyi de tutukladığı kaydedildi. Saldırılarda, biri terörle mücadele birimi şefi olmak üzere 14 polis öldü. Tac Mahal Oteli çevresinde sokağa çıkma yasağı ilan edilen kentte dün okullar kapatıldı.
Hindistan başbakanı: Saldırı iyi planlanmış
Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, saldırıların ardından televizyondan halka seslendi. Singh, “iyi planlanmış” saldırının dış bağlantıları olabileceğini kaydetti. Başbakan Singh, “İyi planlanmış, gerçekleştirilmiş ve dış bağlantıları olabilecek bu saldırı, yüksek profilli hedefler seçerek terör atmosferi oluşturmayı hedefledi.” diye konuştu. Tümgeneral R.K. Hooda ise, "saldırganlarınsınırın öte tarafından, belki de Pakistan'daki Faridkot'tan geldiklerini", ancak Haydarabad kentinden geldikleri izlenimi yaratmak istediklerini savundu.