30 Kasım 2008 Pazar

‘Maaşlı dedelik, Aleviliğe ihanettir’

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi tarafından Ankara’da buluşturulan Alevi dedeleri, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını “Aleviliğe ihanet” olarak değerlendirdiler.
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV) ve Alevi Kültür Dernekleri Genel Merkezi tarafından Ankara’da buluşturulan Alevi dedeleri, AKP’nin “Alevi Açılımı”nı, Alevi dedelerinin maaşa bağlanmasını “Aleviliğe ihanet” olarak değerlendirdiler. AKP’nin yeniden gündeme getirdiği “Alevi Açılımı” ile Alevi dedelerine maaş bağlama ve cemevlerine parasız elektrik, su verilmesi gibi önerileri tartışmak üzere Türkiye’nin çeşitli illerinden Alevi dedeleri dün Ankara’da, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Ali Doğan Salonu’nda bir araya geldiler.
İlk sözü alan HBVAKV Genel Başkanı Ercan Geçmez, “Alevi Dedelerine maaş bağlanması ve cemevlerinden su ve elektrik parası alınmaması” konularını cem halinde istişare edeceklerini söyledi. Din ve inanç gibi hassas konuların her toplumun kendi işi olduğunu kaydeden Geçmez, “Biz, Alevi toplumu olarak iç işlerimize karışılmasını istemiyoruz. Biz de başka toplumların iç işçilerine karışmak istemiyoruz” dedi. Geçmez, çok daha fazla dedelerine ulaşmak için Türkiye’nin birçok yerinde benzer toplantıları yapacaklarını, 6 Aralık Cumartesi günü Mersin’de, 7 Aralık Pazar Günü de İstanbul’da dedelerle bir araya geleceklerini söyledi.
‘Hala yasaklıyız’
Alevi Kültür Dernekleri Genel Başkanı Tekin Özdil ise Alevilerin ‘çözüm bekledikleri’ Cumhuriyet döneminde de çözüm bulamadıklarını belirterek, “Hala yasaklıyız. İnanç merkezlerimiz kabul edilmemekte” dedi. Her şeye rağmen taleplerini barış özlemleriyle, hukuk çerçevesinde dile getirmeye devam edeceklerini belirten Özdil, Alevi dedelerinin, önderlerinin, Alevi toplumunun görüşleri alınmadan yapılan uygulamaların Alevi inancı bünyesine uygun olmayacağını söyledi. Sadece “eşit yurttaşlık hakkı” istediklerini belirten Özdil, geçmişte de benzeri önerilerin getirilip, sonra rafa kaldırıldığını, şimdi yine raflardan indirilerek önlerine getirilmeye çalışılmasını eleştirdi.
‘Aleviliği öldürme girişimi’
Hacı Bektaş Veli Dergahı Postnişini Velihettin Ulusoy Dede ise Alevilerin 9 Kasım’da Ankara’da büyük yürüyüşlerinin ardından gündemin hızla değiştiğini, masumane ve haklı taleplerinin tartışılmaya başlandığını söyledi. Hükümetin somut, elle tutulur bir girişimi olmamasına rağmen medyada tartışılmasına da vurgu yapan Ulusoy, “Alevi-Bektaşilerin daha geniş ve kapsamlı taleplerinin görmezden gelindiğini” söyledi.
Alevi-Bektaşi toplumu olarak, laikliği savunduklarını, Diyanet İşleri Başkanlığı diye bir kuruluş olduğu sürece de laik ülke olunduğuna kimseyi inandıramayacaklarını belirten Ulusoy, “Bize sadece gülüp geçerler” dedi. Ulusoy, hiçbir çağdaş, laik ve demokratik devlette Başbakanlığa bağlı Diyanet İşleri Başkanlığı’nın olmayacağını, bu nasıl yanlışsa Alevi-Bektaşilerin devlette temsili için de bir genel müdürlük ya da benzeri kurumun aynı olacağını söyledi.
Dedeler ve zakirlere maaş verilmesi konusunun en önemli konuları olduğunu kaydeden Ulusoy, “Bunlar Alevi-Bektaşi toplumunda asla kabul görmeyeceklerdir. Maaşlı dede benim dedem olamaz, ona maaş verenin görevlisi olur, bu da Aleviliğe ihanettir. Önceleri Aleviler öldürülüyordu, şimdi de bu gerçekleşirse, Aleviliği öldürme düşüncesinden başka bir şey değildir” dedi.
Abdal Musa Dergahı Postnişini Hüseyin Halife Baba da özgürlük, inanç, siyaset her alanda eşit paylaşım istediklerini ifade etti. Türkiye’de birçok etnik köken, inancın olduğuna dikkat çeken Hüseyin Halife Baba, “Herkesin hakkı eşit verilsin ki, güzel bir Türkiye olsun” dedi.
Aylık vererek Alevilerin seslerini keseceklerini düşünüyorlarsa hiç düşünmemelerini öneren Halife Baba, “Önce Alevilerin kimliği tanınsın. İbadethaneleri yasal statüye kavuşturulsun” dedi.
Toplantıda söz alan tüm dedeler, “para değil, Alevilik kimliğinin tanınmasını” istediklerini belirttiler