19 Kasım 2008 Çarşamba

BAKAN GÖNÜL KONUŞTUKÇA BATIYOR

Bakan Gönül’ün hayali operasyon itirafı, bütçeyi şişirmek için kaç hayali operasyon yapıldığı sorusunu akla getirdi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün, bakanlığının bütçesini savunmak için söylediği “Güneydoğu’da bir operasyon göstersek çoktan kurtarırız” sözleri, hayali operasyonların itirafı olarak değerlendirildi. Bakan Gönül’ün sorumluluğundaki bütçeye bakışını nasıl savunacağı ise merak ediliyor.
Milli Savunma bakanı sorumluluğundaki 2009 bütçesinin önceki günkü görüşmeleri sırasında yaptığı sunumunun ardından komisyon üyelerine teşekkür eden Vecdi Gönül, Milli Savunma Bakanı Müsteşarı Korgeneral Ahmet Turmuş’un kulağına, “Her ne kadar savunma sanayiine biraz fazla pay ayırdıysak da, sizinkiler daha çok gizlidir. Güneydoğu’da bir operasyon göstersek çoktan kurtarırız” diye söyledi. Habertürk kameralarına yansıyan görüntüde, Bakan Gönül’ün son sözleri tam olarak duyulmuyor ama duyulan kısmı alınan bütçeyi haklı göstermek için Güneydoğu’daki operasyonlarda kullanılacağını gösteriyor. Bakanlık Müsteşarı Korgenaral Turmuş ise Gönül’ün söylediklerine yorum yapmayıp gülümsüyor.

Özrü kabahatinden beter
Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreterliği’nden dün yapılan yazılı açıklamada, Bakan Gönül’ün sözleri kabul edilirken haberin iyi niyetli olmadığı savunuldu. Açıklamada, “Gönül’ün özel bir sohbette yaptığı değerlendirmelere ilişkin olarak ‘Tamamen sunumun yapılış şekli ile ilgili olarak yapılan özel bir konuşmanın bütçe harcamaları ile ilişkilendirilmesi üzüntü vericidir ve hiçbir şekilde iyi niyetle bağdaşmamaktadır” denildi.
“Bütçenin görüşülmesi sırasında, Habertürk TV’nin bir muhabiri kaynak gösterilerek, bakana atfen bir bölümü duyulmuş, geriye kalan bölümleri ise tamamen yorumla kurgulanmış gerçek dışı, uydurma ve çarpıtılmış sözlerle yapılmış bir haberin aynı gün bazı TV kanallarında yer aldığı üzüntü ile izlenmiştir” ifadelerinin yer aldığı açıklamada, “Bakan tarafından yapılan sunumun ‘görsel imkanlarla desteklenmesinin daha yararlı olduğu, ancak gizlilik nedeniyle de her konunun, örneğin operasyonlar gibi bu şekilde sunulmasının mümkün olmadığı’ yönünde ve tamamen bir sohbet havası içerisinde söylenmiş sözlerin, bu muhabir tarafından asılsız bir habere dönüştürülmesinden ibarettir” denilerek sözler savunulmaya çalışıldı.
Mübadeleyi de savunmuştu
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, geçtiğimiz hafta da Rumların ve Ermenilerin sürülmesinin iyi bir şey olduğu savunmuştu. Gönül, 10 Kasım Atatürk’ü anma töreninde “Bugün eğer Ege’de Rumlar ve Türkiye’nin pek çok yerinde Ermeniler yaşamaya devam etseydi, bugün acaba Türkiye aynı milli devlet olabilir miydi?” diye konuşmuş ve sözleri tepki toplamıştı. (HABER MERKEZİ)
Paraların nereye gittiği anlaşılıyor
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan: Son dönemde militarist politikalar öne çıktı. Bu politikalar doğrultusunda askeri harcamalar da artıyor. Türkiye’nin ihtiyacı ise askeri operasyonlar değil insan haklarına dayalı bir demokrasi. Bütçe tercihi siyasi bir tercihtir. Yaşanan diyalog da hükümetin siyasi niyetini gösterir. Hükümet, yoksullukla mücadele, kamu yatırımlarını artırma tercihi yapmak yerine saldırı harcamalarını artırma niyetindedir. Bakan Gönül’ün söylediği sözler harcamaları izah etmek için söylenmişse durum çok vahimdir. Anayasa değişikliğiyle artık savunma harcamaları Sayıştay’ın denetimine tabi tutuldu. Bundan sonra bu konuda daha sıkı bir denetimin yapılması gerekiyor. Öte yandan denetime tabi olmayan bütçe dışı savunma sanayi fonu gibi çeşitli fonlar bulunmaktadır. Bu fonların da bütçe içine alınması ve Sayıştay tarafından denetlenmesi gerekiyor. Türkiye’deki bazı gizli faaliyetlerin ve fonlar aracılığıyla toplanan paraların nerelere gittiği, aslında bu diyalogla açığa çıkmıştır. Hükümet hesap verebilmelidir. Antidemokratik uygulamaların önü kapanmalıdır.