22 Kasım 2008 Cumartesi

“İşten çıkartmalar yasaklansın, işsizlik fonu işçilere”

MESS ile toplu sözleşme görüşmeleri süren Birleşik Metal-İş Cuma günleri MESS üyesi işyerlerinde başlattığı yürüyüşlerin 6.sını da bugün düzenledi.

Birleşik Metal-İş Sendikası bugün Çalışma Bakanlığı’na gönderdiği metinde işverenlerin işçilerin gelirsiz kalmamasını düzenleyen yasal yollara başvurmak yerine, işten çıkarmalar ve ücretsiz izinleri yaygınlaştırarak, kriz ortamını maliyetleri düşürmenin aracına dönüştürmeye çalıştıklarının açıkça ortaya çıktığını vurguladı ve Çalışma Bakanlığı’nın olaya acilen müdahale etmesini istedi.

Talebine yasal dayanak olarak Mayıs ayında yürürlüğe giren ve kamuoyunda “İstihdam Paketi” olarak bilinen 5763 sayılı yasayı gösteren sendika Çalışma Bakanlığı’nın genel ekonomik krizin varlığını açıklamasını istedi. Söz konusu yasa maddesi genel ekonomik krizin varlığını açıklaması koşuluyla, işyerinde haftalık çalıma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durması durumunda İşsizlik Sigortası’ndan çalışılmayan veya kısa çalışan sürelerin karşılığında kısa çalışma ödeneği ödenmesi öngörüyor.

Cuma yürüyüşleri 6. haftasında

Öte yandan birleşik Metal-İş Sendikası grup toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında başlatmışi olduğu Cuma yürüyüşlerinini 6. Haftasına geldi. MESS’e üye olan işyerlerinde gerçekleştirilen yürüyüşlerde bu hafta da coşku hakimdi. Gebze’de Sarkuysan, Çayırova Boru, Kroman Çelik, Akkardan, Makina Takım, Poly Metal, Areva, Bosal Mimaysan ve Yücel Boru’da, yapılan yürüyüşlerde MESS’in verdiği tekliflerin kavgaya davet anlamına geldiği belirtildi. Sendikanın geçtiğimiz günlerde toplanan merkez TİS Komisyonu'nda alınan karar gereğince, Grup Sözleşmesi kapsamında olmayan diğer işyerlerinden işçiler de Cuma yürüyüşlerine destek verdiler.

Sarkuysan işçileri fabrikaya kapanmaya hazır

Yapılan yürüyüşte işçilere hitaben konuşan Sarkuysan İşyeri Baştemsilcisi İsmail Sungur konuşmasında Sarkuysan patronunun kazanılmış hakları geri almaya dönük son teklifi konusunda bilgilendirmede bulundu. Sungur şunları söyledi: “Arabulucu sürecinde bir şey çıkmadı, zaten biz de bir şey beklemiyorduk. Dün fabrika yönetimiyle bir görüşme yaptık, işveren bize kaç tane emekli olduğunu sordu. Bayramda verilen erzakın verilmeyeceğini söyledi. İşyeri komitesini toplayarak pazartesi günü işverenle tekrar görüşeceğiz. Bu görüşmenin gidişatına göre bizler de tedbirimizi alacağız. Süreç bizi alternatifsiz mücadeleye sürükleyecek. Her şeye hazırlıklı olmalıyız. Gerekirse pazartesi günü fabrikaya kapanacağız.” Sarkuysan işçileri alkış ve sloganlarla işbaşı yaptı.
EmekDünyası