28 Kasım 2008 Cuma

Dostel işçisi fabrikaya kapandı

Dostel Fabrikası’nda 30 kişinin işten atılması üzerine işçiler fabrikayı terk etmeme eylemine başladı
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Dostel Makine’de 30 işçinin kriz gerekçesiyle işten atılması üzerine işçiler fabrikaya kapandı. Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ve 250 işçinin çalıştığı fabrikada üretimi durduran ve fabrikadan ayrılmayan işçiler, karar geri alınana kadar eylemi sürdüreceklerini açıkladılar. 08.00 ile 16.00 arasında çalışan işçiler akşam saatlerinde ise kendilerine destek vermeye gelenlerle birlikte Gebze’ye doğru yürüyüş yaptılar.
Dostel’de dün sabah 30 işçinin işten atıldığı açıklandı. İşyeri temsilcileri ve Birleşik Metal-İş yöneticileri fabrika yetkilileriyle yaptıkları görüşmeden sonuç alamayınca, işçiler saat 16.00’da üretimi durdurarak eyleme başladı.
08.16.00 vardiyasında çalışan işçiler, 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçilerle birlikte fabrikada beklemeyi sürdürüyor. İşten atılan işçiler ise fabrika önünde arkadaşlarına destek veriyor.
Eylemle ilgili gazetemize açıklama yapan Birleşik Metal-İş İşyeri temsilcisi Selçuk Balcı, kriz gerekçesiyle fabrikadan işçi atılmasını kabul etmeyeceklerini ifade etti. İşten atılanlar arasında eski ve yeni işçilerle sendikalı ve sendikasız işçiler bulunduğu bilgisini veren Balcı, kriz gerekçesinin doğru olmadığını dile getirdi. Patronun asıl amacının sendikal örgütlülüğü zayıflatmak olduğunu belirten Balcı, krizin bedelini ödemeyeceklerini, karar geri alınana kadar eylemi sürdüreceklerini ifade etti.
Gebze’ye yürüyüşe geçtiler
Dostel’deki eylem üzerine Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu Bosal Mimaysan işçileri ile Petrol-İş’in örgütlü olduğu Mega Plast ve Özay Plastik işçileri ve Birleşik Metal-İş yöneticileri de fabrika önüne gelerek işçilere destek verdiler. Burada işçilere seslenen Şube Başkanı Erdoğan Özer, işten atmaları kabul etmeyeceklerini dile getirdi. Erdoğan’ın açıklamasının ardından fabrika içinde bulunan 08.00-16.00 vardiyası işçileri de dışarı çıktı. Bir süre sonra desteğe gelen işçiler, işten atılan işçiler ve sendikacılar, Gebze’ye doğru yürüyüşe geçtiler.
Soğuğa ve sağanak yağmura rağmen “İşten atmalar yasaklansın”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla 10 kilometrelik yolu yürümeye başlayan işçiler, bazı noktalarda yolu trafiğe kapattılar.
Jandarmanın yürüyüşü engelleme çabalarını da boşa çıkaran işçilerin yürüyüşü, gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde devam ediyordu.