23 Kasım 2008 Pazar

Tezcan Galvaniz İşçileri İşten Atmaya direniyorlar

İnsanca koşullarda çalışmak için mücadele ediyorlar
Arzu Erkan
Düşük ücret, ağır çalışma, hakaretler ve dayak... Tezcan Galvaniz işçileri tüm bu uygulamalara karşı Birleşik Metal-İş’te örgütlendiler
Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlendikleri için işten atılan Tezcan Galvaniz Fabrikası işçilerinin direnişi sürüyor. İşten atılan 38 işçi fabrika önünde direnişini sürdürürken, işçiler akşam vardiya çıkışı yaptıkları yürüyüşlerle, sendikalı çalışma ve atılan arkadaşlarını geri alınması taleplerini dile getiriyorlar. Patron ise Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne başvurarak 53 işçinin daha işten atılacağını bildirdi. Bu haber nedeniyle üretimde ciddi bir düşüş yaşandı.
Patronun işten atmalara gerekçesi ise kriz. Ancak işçiler bu gerekçenin doğru olmadığını, patronun sendikal örgütlülüğü dağıtmak için bu yola başvurduğunu söylüyor.
Tezcan Galvaniz işçileriyle onları sendikalaşmaya götüren süreci, fabrikadaki çalışma koşullarını konuştuk.
Asgari ücret düzeyinde ücret verilmesi, ücretler arasındaki farklar, yemek saati dışında ara dinlenmesi olmaması, fazla mesai ücretleri yerine izin verilmesinin, iş kazaları... Ama en çok da fabrika yetkililerinin onur kırıcı davranışlarının kendilerini örgütlenmeye ittiğini söylüyorlar. Hatta fiili olarak saldırıya uğradığını söyleyen işçiler de var. İşçiler “Hukuksuzluk diz boyu” şeklinde tarif ettikleri bu koşullara karşı iki yıl önce örgütlenme çalışması başlattılar ve yetki alabilecek duruma geldiler.
ezcan Galvaniz işçilerinin direnişi 5. gününe girerken işçiler de eylemlerini çeşitlendiriyor. 5 gündür vardiya giriş ve çıkışlarında alkışlı sloganlı eylemler yapan, yemeğe çıkmama eylemini sürdüren işçiler önceki gün akşam da fabrikanın kurulu bulunduğu Arslanbey köyüne yürüyerek Arslanbey halkı ile bir araya geldiler. Fabrikadan köye kadar yaklaşık 4 kilometrelik bir yürüyüş gerçekleştiren Tezcan Galvaniz işçileri köy meydanında yaptıkları basın açıklaması ile Arslanbey halkından destek istediler.
Öte yandan 5 haftadır MESS’in dayatmalarına ve krizin faturasının işçilere kesilmesine karşı gerçekleştirilen cuma eylemlerine Tezcan Galvaniz işçileri de katıldı. Bu sabah Yıldız Entegre fabrikası önünde servislerden inerek Arslanbey Organize Sanayi Bölgesi içerisinde yürüyüş gerçekleştiren Tezcan Galvaniz işçileri fabrikalarının önüne kadar alkış ve sloganlarla yürüdüler. Bekaert ve Standart Depo fabrikalarında da cuma eylemlerine devam edildi. İstanbul Kartal’da bulunan ABB işçileri de servislerden inerek fabrikalarına yürüdüler. ABB İşyeri Baştemsilcisi Ayhan Seyreksakal, 29 Kasım’da Ankara’da yapılacak mitinge çağrı yaptı.