26 Kasım 2008 Çarşamba

Yörsan işçileri kazandı

Mahkemenin işvereni haksız bularak 384 işçinin işe iadesini isteyen kararı kesinleşti. Sendikanın halen devam eden yetki davasının da Tekgıda İş Sendikası lehine sonuçlanması bekleniyor.

Sendikanın yetki davası halen sonuçlanmadı

Yetki davası ise halen sürmeye davam ediyor. Kesinleşen bu karardan sonra 16 Aralık 2008 deki yetki davasının da Tekgıda İş Sendikası'nın mahkemeye sunduğu deliler ve belgeler doğrultusunda lehlerine sonuçlanması bekleniyor.

İşveren 22 Kasım 2008 tarihi itibari ile işten attığı tüm işçiler için adlarına Susurluk Ziraat bankasına 4 er aylık ücretlerini yatırdı. Direnişin 355.gününden itibaren (24 Kasım Pazartesi) sendika avukatlarının ve yetkililerin yasal prosedürü uygulayarak mahkeme kararını alıp bu kararla birlikte işe iade için girişimlerde bulunacak.

Bu girişimden sonra işveren yasal süre içinde ya işçileri geri alacak yada yukarıda belirttiğimiz mahkeme kararlarını uygulayarak tazminatlarını ödeyecek.

Yörsan direnişi, ne olmuştu?

Yörsan da çalışan kayıtlı 384 işçinin 226 sının Tek Gıda İş Sendikasına üye olması ve sendikanın yetki için çalışma bakanlığına başvurmasıyla başlayan süreçte işveren türlü oyunlar ve siyasi müdahaleler yaparak Tekgıda İş Sendikası ‘nın yetki almasını engellemiş, sendikaya üye oldukları ve üye olanları ihbar etmedikleri için çalışanları hukuk dışı bir yöntemle işten çıkarmıştı. Yörsan işçisi bu durumu protesto etmek ve işe dönmek için 5 Aralık 2007 tarihinde fabrika önünde direniş başlatmıştı.

Çalışma bakanlığı SSK da kayıtlı olan bilgiler ile Maliye Bakanlığının bilgileri doğrultusunda yetki vermek yerine dünyanın hiçbir ülkesinde olmayan bir şey yaparak kendi kayıtlarına değil işverenin bilgisine başvurmuş, adeta işçileri işverene ihbar etmişti. Bunun üzerine Tek Gıda İş Sendikası konuyu yargıya taşımıştı. Yürütülen soruşturma denetim ve nihayet her türlü olumsuz girişime rağmen mahkeme kararıyla sonuçlanan davada Yörsan haksız bulunarak 384 işçinin işe iade kararı çıkmıştı.

Susurluk Sulh Hukuk Mahkemesinde sonuçlanan davada Mahkeme, isçilerin ise iadesine karar vermişti. Karara göre; işveren işe aldığı takdirde 4 ay maaş verecek, eğer ise almamakta diretirse isçilerin kıdemine göre 4 ay artı fazladan 14 aydan başlayarak ödeme yapacak. Bu karar bugüne kadar verilen benzeri kararların en iyisi özelliğini de taşıyor. Daha önceki benzeri kararlarda ise iade davasını kazandığı halde ise alınmayan her isçiye kıdemler hariç 4+ 12 ay ödeme hükmü veriliyordu. Bu kararda kıdeme göre artan oranlı ödeme hükmü verildi. 1–5 yıl arası çalışmış isçiye 4+14 aylık, 5-10 yıl arası çalışmış isçiye 4+16aylik, 10-15 yıl çalışmış isçiye 4+18 aylık, 15 yıldan daha fazla çalışmış isçiye ise 4+20 yıl aylık tutarında işveren tarafından ücret ödeme hükmünü verdi.

Haklılıkları mahkeme karı ile kanıtlanan ve işverenin mahkeme sonucunu temyize göndermesi ile devam eden süreçte sürdürdükleri hak arama mücadelesinin 352.gününde ilgili mahkemenin kesinleşen işe iade davasının gerekçeli kararının Susurluk’a ulaşmasıyla birlikte kesinleşen işe iade davası zaferle sonuçlandı.