27 Kasım 2008 Perşembe

İsrail askerine öldürme emri

İsrail ordusunun, bir İsrail mahkemesi tarafından yasaklanmasına rağmen Batı Şeria’daki Filistinlilere yönelik suikastlar gerçekleştirmeye devam ettiği iddia edildi. İsrail’de yayınlanan Haaretz gazetesi, İsrail Yüksek Mahkemesi’nin bu tür öldürmeleri yasaklamasına rağmen İsrail ordusundan üst düzey komutanların, bu tür suikastlar gerçekleştirilmesi konusunda yazılı talimatlar verdiklerini duyurdu.
Gazete, üst düzey ordu yetkililerinin yazdığı bu talimatlarda suikastların, hedefteki kişinin tutuklanmasının mümkün olmadığı durumlarda yanındaki masum kişilerin de hayatlarını kaybetmesi pahasına gerçekleştirilmesi savunuluyor. Gazeteye konuşan eski bölge komutanlarından General Yair Naveh de “Eğer bu kişi ellerini yukarı kaldırmazsa hiç soru sormuyoruz, hemen bağlantı kuruyoruz” dedi. 2005-2007 yılları arasında Batı Şeria’yı da içine alacak şekilde bölge komutanlığı yapan Naveh, “İnsanların hiçbir şekilde incinmesini istemem. Eğer bu kişinin silahlı olduğunu veya silahlı bir bomba olduğunu biliyorsam, hiç oyalanmadan vurulmasını isterim” diye konuştu. Gazete ayrıca, ele geçirdiğini belirttiği orduya ait bu yazılı talimatların, 2006 yılında İsrail Yüksek Mahkemesi’nin aldığı kararları açık bir şekilde ihlal ettiğine dikkat çekiyor. Mahkeme, sadece şüpheli kişinin tutuklanmasının mümkün olmadığı durumlarda öldürülmesine izin veriyordu. Mahkeme, sivillere gelecek zararın sadece tersi bir durumda daha fazla insanın zarar görmesi halinde yasal olduğunu belirlemişti.
Askerler cezalandırılmıyor
Öte yandan İsrail ordusunun, Filistinlilere karşı saldırılarından dolayı 2001-2007 yılları arasında soruşturma açtığı askerlerden sadece yüzde 6’sını suçladığı bildirildi. İsrail merkezli Yesh Din adlı insan hakları grubu, İkinci Filistin İntifadası’nın başlamasından bu yana İsrailli askerlere yönelik 1200 soruşturma başlatıldığını, ancak bunlardan sadece 78’inin sonunda askerlere suçlamada bulunulduğunu açıkladı. İsrail ordusu ise grup, söz konusu raporun bir kopyasını kendilerine göndermediği için suçlamalar hakkında açıklama yapmayı reddetti.