23 Kasım 2008 Pazar

Kollara, Tek bayrak, vatan, millet’ damgası

Cezaevlerinde yaşanan ırkçı ve onur kırıcı uygulamaların ardı arkası kesilmiyor. Adana Karataş Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Sevcan Atak, kollarına “Tek bayrak, tek millet, tek devlet” mührü basılmak istendiğini belirterek görüşe çıkarken çırılçıplak soyunarak arandığını vurguladı. İHD Adana Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Osman Kara, yaşananların Başbakan Erdoğan’ın açıklamalarının devlet söylemi haline geldiğinin bir göstergesi olduğuna dikkat çekti.
Kabul etmeyene görüş yok
Atak, İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) gönderdiği faksta başına gelenleri şöyle anlattı: “Cezaevine girerken çırılçıplak soyularak arama dayatması ile karşılaştım. Kabul etmeyince hakarete maruz kaldım. Ayrıca görüş gününde kolumuza ‘Tek bayrak, tek millet, tek devlet’ yazılı mühürleri basmak istiyorlar. Kabul etmeyenleri aileleri ile görüştürmüyorlar.” Kendinden önce de aynı uygulamaların sürdüğünü dile getiren Atak, polise taş attıkları için tutuklanan Beritan Ö., Müzeyyen Ö., Şirin A. ve Emine Ş.’nin de aynı şeyleri yaşadıklarını ifade etti.
İHD Cezaevi Komisyonu Sözcüsü Osman Kara, uygulanan baskılarla ilgili Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nu ve Adalet Bakanı’nı göreve çağırdı. Başbakan’ın Hakkari gezisinde söylediği “Tek bayrağı, tek millet, tek devleti kabul etmeyen çeksin gitsin” sözlerinin devletin politikası haline geldiğine vurgu yapan Kara, bu açıklamanın ardında baskı ve şiddetin arttığını dile getirdi. Konuyu Adalet Bakanlığı ve Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na ilettiklerini aktaran Kara, gerekli önlemlerin alınması için kitle örgütleri ile ortak mücadele edeceklerini dile getirdi. Adana’da daha önce Kürkçüler Cezaevi’nde yakınlarını görmeye giden ailelerin kollarına “Önce vatan” yazılı mühürler vurulmuş, ailelerin ve insan hakları örgütlerinin mücadelesiyle bu uygulama geri aldırılmıştı.