20 Kasım 2008 Perşembe

BM Orta Amerika ve Karayipler’e yardım için fon bulamıyor

Birleşmiş Milletler, 19 Kasım (Prensa Latina) Birleşmiş Milletler’e bağlı İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) yaptığı açıklamaya göre, bağışçı ülkelerden yapılan yardımların yetersiz kalması Orta Amerika ve Karayiplerdeki doğal felaketlerden etkilenen mağdurlara gerekli yardımın yapılmasını engelliyor.

Yayınlanan raporda belirtildiği üzere OCHA; Honduras, Guatemala, El Salvador, Kosta Rika ve Haiti’yi etkileyen tropik fırtına ve kasırgaların sebep olduğu acil durumlarla başa çıkabilme konusunda ciddi bütçe sorunları yaşıyor.

OCHA yaptığı açıklamada, Honduras’taki sel felaketinden etkilenen 320 bin felaketzedeye yardım etmek için talep ettiği 17 milyon doların yalnızca yüzde 10’luk bir kısmını alabildiğini bildirdi.

Paloma Kasırgası’nın sebep olduğu sağanak yağış ve rüzgârlar Guatemala’da da 180 bin kişiyi etkiledi, ancak OCHA bu bölge için gerekli olan miktarın ancak yüzde 33’ünü elde edebildi.

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) da kendi sorumluluk alanındaki acil durumlarla mücadele edebilmek için ihtiyaç duyduğu yardımların ancak yüzde 10’unu alabildi.

UNICEF bu konuda uluslararası topluma yaptığı çağrıyı yineledi ve felaketlerden etkilenen ve şu ana kadar herhangi bir destek göremeyen Haitililerin, özellikle kadın ve çocukların, acil yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Prensa Latina / 20.11.08