19 Kasım 2008 Çarşamba

Demirer: Adalet Bakanı beni hedef gösterdi

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in “Devletime katil dedirtmem” diyerek 301. maddeden yargılanma izni verdiği yazar Temel Demirer, hedef gösterildiğini belirterek, “Bana bir şey olursa sorumlusu Mehmet Ali Şahin’dir” dedi.

Özgür Üniversite Formu’nda Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi üyeleri adına basın açıklaması yapıldı. Girişim adına açıklama yapan yazar Fikret Başkaya, “düşünce özgürlüğünün tüm özgürlüklerin temeli olduğunu, devleti eleştirmenin yasak olduğu yerde düşünce özgürlüğünden söz edilemeyeceğini” ifade etti.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, yazar Temel Demirer hakkındaki açıklamaları nedeniyle istifa etmesi gerektiği savunuldu.

Başkaya, “İki temel sorun var. Birincisi resmi ideoloji bütün kurumları kuşatmaktadır. İkincisi, görünen devlet ve asıl devlet ikilemidir. Bu iki sorun aşılmadığı sürece demokratikleşme mümkün değildir” dedi.

”ADALET BAKANI HEDEF GÖSTERDİ”
Yazar Temel Demirer ise Adalet Bakanı’nın kendini tarihi gerçekleri örtmekle yükümlü hissettiğini öne sürdü.

Demirer, “Devlet kendisinin ise tapusunu görelim. Bu sözler Osmanlı sadrazamına yakışır. Söylediklerimin arkasındayım. Bana bir şey olursa sorumlusu Mehmet Ali Şahin’dir. Uyarıyorum beni hedef gösterdi” diye konuştu.

Demirer’in avukatı Filiz Kalaycı ise Adalet Bakanı’nın devam eden yargılama sırasında müvekkili hakkında “suç işlediği” şeklindeki sözleriyle yargılama sürecine müdahale ettiğini öne sürdü.

YAZAR TEMEL DEMİRER’İN SÖZLERİ
Yazar Temel Demirer, Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesinin ardından 19 Ocak 2007 tarihinde Yüksel Caddesi’nde yaptığı basın açıklamasında, “Hrant Dink bu ülkede soykırım olduğu gerçeğini ifade ettiği için katledildi. Katil devlet karşısında suç işlemeyenler Hrant Dink cinayetine ortak olanlardır. Dün Ermenileri katledenler, bugün Kürt kardeşlerimize saldırmaktadır” şeklinde sözler söylemişti.

ŞAHİN “DEVLETİME KATİL DEDİRTMEM” DEMİŞTİ
Bu sözler nedeniyle Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin’in, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 301. maddesinden yargılanmasına izin verdiği yazar Demirer hakkında açılan dava, Ankara 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Demirer ve avukatlarının yargılama iznine yönelik eleştirileri üzerine Adalet Bakanı Şahin, “Bu kişilerin söylediklerini kimse dikkat etmiyor. Dava açılınca ‘Vah’ diyor. Adam ‘Türkiye katil devlettir. Önce Ermenileri katletti, şimdi Kürtleri katledecek’ diyor. Kimse kusura bakmasın ben devletime katil dedirtmem. Bu ifadeler düşünce özgürlüğü değildir. Tam da 301. maddede düzenlenen ‘Devletin şahsiyetini aşağılama’ suçudur” demişti.

NTVMSNBC / 18.11.08