26 Kasım 2008 Çarşamba

Haydi 29 Kasım mitingine

"Zamlar Geri Alınsın, Emek ve Demokrasi Programı Hayata Geçirilsin" talebiyle yapılan eylemlerde, 29 Kasım'da KESK ve DİSK'in çağrısıyla Ankara'da düzenlenecek olan "Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi"nin çağrısı da yapıldı. İzmir'de 5 bin, Çorum'da 3 bin, İstanbul'da bin kişinin katıldığı eylemlere diğer illerde de yüzlerce kişi katıldı.

İstanbul
Bakırköy Devlet hastanesi önünde toplanan yaklaşık bin kişi slogan ve pankartlarla Bakırköy Özgürlük Meydanı’na kadar bir yürüyüş düzenledi. Polisin yürüyüş güzergahına müdahale etmesi üzerine bir süre gerginlik yaşandı. Bakırköy Özgürlük Meydanı’nda KESK Genel Başkanı Sami Evren, DİSK adına Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ve Türk-İş’den mitinge destek veren şubeler adına Belediye-İş İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Gülüm birer konuşma yaptılar. Konuşmaların ardından kısa süren bir oturma eylemi yapıldı. Daha sonra 29 Kasım Ankara Mitingi çağrısı yapılarak eylem sonlandı.

İzmir
KESK İzmir Şubeler Platformu tarafından düzenlenen ve çok sayıda sendika ve kitle örgütünün de katıldığı basın açıklaması büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi. Yaklaşık 5 bin kişinin katıldığı basın açıklaması ve oturma eylemi adeta mitingi andırdı. Saat 14.00'te Basmane Meydanı'nda toplanılarak Konak'a kadar yürüyüş düzenlendi. Konak meydanı'nda yapılan basın açıklaması vekonuşmaların ardından 29 Kasım'da Ankara'daki mitingde buluşmak üzere eylem sonlandırıldı. Eylem KESK Mali Sekreteri İsmail Polat katıldı.

Ankara
Eğitim Sen Ankara 1 no'lu şube önünde saat 12.30'da toplananan KESK'liler buradan yürüyüşe başladı. Kızılay YKM önüne yürüyerek burada oturma eylemi yapmak isteyen 500'e yakın emekçinin önü GAMA İş Merkezi önünde polis barikatıyla kesildi. Emekçilerin barikatın önünde 'emekçiye değil çetelere barikat' sloganlarıyla birlikte kararlı bekleyişleri sonucu bir süre sonra barikat açıldı ve YKM önünde yürüyen emekçiler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdiler.

KESK Ankara Şubeler Plarformu Dönem Sözcüsü Tuğrul Culfa'nın okuduğu açıklamada iktidara geldiğinden bu yana emekçilere sırtını dönen AKP Hükümetinin bu krizde de tercihini sermayeden yana kullandığı ifade edilerek kriziin tüm faturasının emekçilere 'işsiz, aç ve açıkta kalarak' ödettirildiğine dikkat çekildi. bir süre oturma eylemi yapılarak eylem sona erdi. Tüm sektörlerde ortaya çıkan işsizlik dalgasına, sosyal devlet uygulamalarının bütünüyle terk edilişine, hükümetin baskıcı politikalarla toplumsal muhalefeti susturma hamlelerine değinen Culfa zamların geri çekilmesini, işten atmaların yasaklanmasını ve emek-demokrasi programının hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirtti. 29 Kasım'da Ankara'da düzenlenecek mitinge çağrı yapılan açıklamanın ardından yaklaşık yarım saat süren bir oturma eylemi gerçekleştirildi. Oturma eyleminin ardından eyleme katılan Halkevciler metroda 29 Kasım mitingine çağıran bildirilerini dağıttılar. "Zamlar geri alınsın" diyen Halkevcilere halk yoğun ilgi gösterdi ve alkışlarıyla destek verdi.

Kocaeli
Kocaeli Emek ve Demokrasi Platformu bugün yaptığı basın açıklaması ile KESK ve DİSK'in Ankara'da yapılacak olan krize, yoksulluğa, işsizliğe ve zamlara karşı mitinge tüm Kocaeli halkını davet etti. Kocaeli Belediye İşhanı önünde yapılan eylemde, halkın temel talepleri de dile getirildi. Emek ve Demokrasi Platformu adına açıklama yapan KESK Dönem Sözcüsü ve ESM Kocaeli Şube Başkanı Yener Çalışkan, AKP hükümetinin 2008 yılından bu yana doğalgaza, elektriğe ve temel gıda maddelerine yaptığı zamlarla, geçim sıkıntısı içinde olan emekçi ve yoksul kesimlerin hayatını iyice zorlaştırdığını söyledi. Daha sonra üyeler ve katılımcılar yaklaşık 15 dakika bulundukları yerde oturarak, oturma eylemi yaparak sloganlar ve alkışlar eşliğinde AKP hükümetini eleştirdiler.

Samsun
Samsun'da KESK'e bağlı bazı sendika üyeleri, Çiftlik Mahallesi Süleymaniye Geçidi'nde bir araya geldi. Grup adına basın açıklaması yapan KESK Samsun Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Samsun Şube Başkanı Kenan Gülçiçek, hükümetin doğal gaza, elektriğe ve temel gıda maddelerine yaptığı zamları geri alması gerektiğini söyledi. Ak Parti hükümetine kararlılıklarını göstermek ve taleplerini bir kez daha haykırmak için bir araya geldiklerini belirten Gülçiçek, “Tüm dünyada fiyatlar düşerken Türkiye'de tüm ürünlere birbiri ardına zam gelmektedir. Faturalar ve mutfak harcamaları geçen kışa göre neredeyse iki katına çıkmıştır. İktidara geldiği günden bu yana emekçilere sırtını dönen Ak Parti hükümeti, ekonomik krizde de tüm tercihlerini sermaye kesimlerinden yana yapmaktadır” dedi.

Trabzon
KESK Trabzon Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Celal Akaç, Atatürk Alanı'nda yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'nin yıllardır bir krizden çıkıp diğerine girdiğini, iktidardaki siyasi partiler değişse de ekonominin kaderinin bir türlü değişmediğini ileri sürdü. Ekonominin kaderinin değişmemesinin sebebinin iktidara gelen tüm partilerin yıllardır aynı siyasal ve ekonomik programı uygulamaları olduğunu iddia eden Akaç, krizin etkisini büyütmemek için başta doğal gaz ve elektrik olmak üzere son bir yılda yapılan fahiş zamların geri alınması gerektiğini kaydetti.

Sivas
KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Sivas Şube Başkanı Mustafa Çoban, Cıbıllar Parkı önünde toplanan grup adına yaptığı konuşmada, yıl başından bu yana doğal gaz, elektrik ve temel gıda maddelerine zam yapıldığını söyledi. Zamların geri çekilmesini isteyen Çoban, “Bu krizi bizler yaratmadık ve bedelini kabullenmeyeceğiz. İşsizliğe, yoksulluğa ve zamlara karşı emek, barış ve demokrasiden yana olan tüm kesimleri 29 Kasımda Ankara'ya bekliyoruz” diye konuştu.

Kayseri
Kayseri'de Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan KESK Kayseri Şubeler Platformu üyeleri, pankartlar ve sloganlarla zamları protesto etti. KESK Merkez Yönetim Kurulu üyesi Songül Morsümbül, “Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemek istemiyoruz” diye konuştu. Morsümbül, ekonomik alanda yaşanan krizleri demokratikleşmeden ayrı tutarak çözmenin mümkün olamayacağını belirterek, “Krizi biz yaratmadık, bedelini de biz ödemek istemiyoruz. Emekten yana, eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsız ve demokratik bir ülkede barış içinde, kardeşçe yaşamak istiyoruz” dedi.

Edirne
Edirne PTT Başmüdürlüğü binasının önünde toplanan KESK Edirne Şubeler Platformu ve DİSK Trakya Bölge Temsilciliği üyeleri, “Zamlar geri alınsın” adıyla protesto gösterisi ve oturma eylemi yaptı. KESK Merkez Yürütme Kurulu Üyesi Adnan Gölpınar, grup adına yaptığı açıklamada, Ak Parti'nin iktidara geldiği günden beri emekçilerin hakkını savunmadığını öne sürdü. Global finansal krizin Türkiye'yi fazlasıyla etkilediğini ifade eden Gölpınar, “Zamlar geri çekilsin, işten atmalar yasaklansın” dedi. Eyleme Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç da destek verdi.

Ordu
KESK Şubeler Platformu Ordu Şubesi üyeleri, Şadırvan önünde toplanarak, zamların geri alınmasını istedi. Grup adına basın açıklaması yapan KESK Ordu Dönem Sözcüsü ve Eğitim-Sen Ordu Şube Başkanı Ahmet Süngü, “Derin toplumsal yaralar açacak bu işten çıkarmalar yaygınlaşırken Ak Parti hükümeti gelişmeleri seyretmekle yetinmektedir” diye konuştu. Zamların ve işten çıkarmaların sürekli arttığını belirten Süngü, “Aileleriyle birlikte milyonlarca kişiyi etkileyecek ve derin toplumsal yaralar açacak bu işten çıkarmalar yaygınlaşırken Ak Parti tıpkı daha önceki hükümetlerin yaptığı gibi krizi fırsat bilip sosyal devlet uygulamalarını bütünüyle terk etmeye çalışmaktadır” dedi.

Adana
Adana'da Eğitim-Sen Adana Şubesi binasının önünde toplanan DİSK, KESK, Türk-İş ve TMMOB ile çeşitli siyasi partilerin temsilcileri, ellerinde pankartlarla Ak Parti aleyhinde slogan atarak, Atatürk Caddesi'nden İnönü Parkı'na kadar yürüdü. KESK Adana Dönem Sözcüsü Sinan Tunç, burada yaptığı açıklamada, 29 Kasımda Ak Parti'yi protesto etmek için Ankara'da miting düzenleneceğini anımsattı. Ekonomik krizin yükünü emekçilerin taşımayacağını ifade eden Tunç, zamların geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Adıyaman
Adıyaman’da Eğitim-Sen tarafından yapılan basın açıklaması ile 29 Kasım Ankara mitinginin çağrısı yapıldı. Demokrasi parkı önünde yapılan basın açıklamasını Eğitim-Sen Adıyaman Şubesi yönetim kurulu üyesi Erdal Yılmaz okudu.
Sendika.org