21 Kasım 2008 Cuma

RUSYA LATİN AMERİKAYA GÖZ DİKTİ

Dün Rusya Dışişleri Bakanı Serguei Lavrov yaptığı açıklamada, Rusya’nın aralarında Kolombiya’nın da bulunduğu Latin Amerika ülkeleri ile olan bağlarını güçlendirmek istediğini belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı, Çarşamba günü Kolombiya’ya kısa bir ziyaret yaparak Kolombiya Dışişleri Bakanı Jaime Bermudez ile görüştü. Konuşmaların geniş gündeminde, ticaret ve ekonomi gibi konular yer aldı.

Görüşmelerden sonra yapılan basın toplantısında, Lavrov bu bölgede yer alan ülkelerle olan ilişkilerini geliştirilmesinin önemini ve karşlıklı yararı vurguladı. Lavrov, Latin Amerika’nın ekonomisinin ve alt yapısının değiştiğini ifade ederek “bu sürece biz de eşlik etmek isteriz” dedi.

Lavrov aynı zamanda, terör ve insan ticaretine karşı yapılan mücadeleye destek vermek istediğini belirterek, bunlara karşı yapılan anlaşmaların hızlandırılması gerektiğini belirtti.

Venezuela ile ilişkilerle ilgili raporlara işaret eden Lavrov, Güney Amerika’lı ulusların deniz kuvvetleri ve askeri gücüyle ilgili bir kaygı duyulmaması gerektiğini vurguladı.
Bu konuda, Lavrov, Kolombiya sınırlarının tehlikeden uzak olduğuna dair teminat verdi.

Kolombiya Dışişleri Bakanı Jaime Bermudez de, Rusya ve Venezuela deniz kuvvetlerinin sınır sularda yer almayacağına dair garanti verdiklerini belirterek, konuyla ilgili endişelerin yersiz olduğunu söyledi.

Lavrov, dün sabah Dışişleri Bakanı Bermudez ile Palacio de San Carlos’ta buluştu.
Basın toplantısından sonra, Lavrov, ülkenin kültürel sembollerinin bulunduğu Altın Müzesi’ne kısa bir ziyarette bulundu, daha sonra Başkan Alvaro Uribe ile özel bir toplantı yaptı.

Prensa Latina / 21.11.08