23 Kasım 2008 Pazar

Çankaya Belediyesi’nde işçiler iş bıraktı

Uzun süredir maaş ve ikramiyelerini almayan Çankaya Belediyesi işçileri işbıraktı.
Uzun süredir maaş ve ikramiyelerini almayan Çankaya Belediyesi işçileri işbıraktı. İşbırakma nedeniyle belediyede pekçok hizmet dururken, Belediye önünde yapılan eylemde işçilere verilmeyen paranın taşeron şirketlere aktarılmasına tepki gösterildi.
CHP’li Çankaya Belediyesi’nde çalışan işçiler maaş ve ikramiyelerini uzun bir süredir alamıyorlardı. Son olarak Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz işçilere imzalı bir mektup göndererek kasım ayı içerisinde işçilerin tüm alacaklarının ödeneceğini ilan etmişti. Kasım ayının sonlarına gelinmesine rağmen, maaşları da dahil kendilerine hiçbir ödeme yapılmamasına tepki gösteren işçiler dün iş bıraktı.
Sabahın erken saatlerinde üyesi oldukları Genel İş Ankara 1 No’lu Şube önünde toplanan bini aşkın işçi, “Başkan şaşırdı, sabrımızı taşırdı”, “Direne direne kazanacağız”, “İş, ekmek, özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek” sloganlarıyla Çankaya Belediyesi önüne yürüdüler. Belediyenin duvarlarını hazırladıkları dövizlerle süsleyen işçilere Genel-İş, Tüm Bel-Sen ve BES Merkez Yöneticileri ile Emek Partisi Ankara İl yönetimi de destek verdi.
CHP’li Belediye Başkanı Muzaffer Eryılmaz’ın, eylem yapan işçiler için “Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek ile işbirliği yapıyorlar” demesine tepki gösteren işçiler, “Biz Melih Gökçek’e çalışmıyoruz. Yaptıklarıyla Gökçek’in ekmeğine yağ süren Eryılmaz’ın kendisidir. Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz” diye tepki gösterdiler.
Belediye önünde işçilere seslenen DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Kani Beko, Çankaya Belediyesi işçilerinin Çankaya’ya evleri gibi baktığını belirterek, Eryılmaz’ın işçinin akıttığı tere ihanet ettiğini söyledi. 29 Kasım’daki “İşsizliğe, Yoksulluğa, Zamlara Karşı Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi”ne çağrı yapan Beko’nun sözleri “Genel grev, genel direniş” sloganıyla karşılandı.
Ortak mücadele yürütülecek
Tüm Bel-Sen 2 Nolu Şube Başkanı Satı Burunucu Çalı da, Eryılmaz’ın emek ve sendika düşmanı tavrının Çankaya’yı “cezaevine” dönüştürdüğünü söyledi. Eryılmaz ve onun gerici-rantçı belediye yönetiminin belediyeyi kendi şirketi, işçileri köle, Çankayalıları da müşteri olarak gördüğünü belirten Çalı, emeğe yönelik saldırıların ortak olduğunu, bu nedenle Çankaya Belediyesi’nde işçi ve memurların örgütlü gücünü göstermek için Tüm Bel-Sen ve Genel-İş’in işyerlerinde birlikte çalışma yürüteceğini duyurdu.
Genel İş Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Çetin Çalışkan ise, belediye işçilerinin önümüzdeki bayramı da aç geçireceğini söyledi. İşçilerin maaşları ödenmezken, taşeron şirketlerin ödemelerinin yapıldığını belirten Çalışkan, “Çankaya halkının vergileri lüzumsuz ve gereksiz işlerle Çarçur ediliyor” dedi. Çocukların okul aidatlarını, kiraları, banka taksitlerini ödeyemez hale geldiklerini anlatan Çalışkan, sorunlarına çözüm bulunmazsa, ilerleyen günlerde 1500 belediye işçisinin aileleriyle birlikte CHP Genel Merkezi önünde eylemlerine devam edeceğini söyledi.
Açıklamaların ardından bir süre belediye önünde oturma eylemi yapan işçiler daha sonra işyerlerine döndüler ancak çalışmadılar.