19 Kasım 2008 Çarşamba

Türkiye’de yoksul nüfusun yüzde 39,4'ü çocuk!

ürkiye’de ekonomik kriz birçok kesimi etkilerken Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) yaptığı çalışmaya göre yoksul nüfusun yüzde 39,4'ü 15 yaş altı. Yoksulların yüzde 53,9'u kırsal kesimde yaşarken, yoksulların yüzde 20,7'si Kürt illerinde yaşıyor.

Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan "Türkiye'de sosyal transferlerin yoksulluk üzerindeki etkileri" adlı rapora göre Türkiye'de yoksul kesimde ortalama hanehalkı büyüklüğü 5.7 kişi iken bu rakam yoksul olmayan kesimde 3.7 kişiye geriliyor.

ÇALIŞAN YOKSULLARIN ORANI YÜKSEK

15 yaşından küçük fertler yoksul nüfusun yüzde 39,4'ünü oluştururken yoksul olmayan kesimde bu oran yüzde 25,2'ye kadar geriliyor. Rapora göre çalıştığı halde yoksulluktan kurtulamıyanların oranı bir hayli yüksek.

Rapora göre Türkiye'de yoksul kesimin eğitim düzeyi de oldukça düşük. Bu kesimin yüzde 83,4'ü en fazla ilkokulu bitirebilirken lise ve üstü eğitim seviyesine sahip olanların yoksul kesim içindeki oranı yalnızca yüzde 5,1 düzeyinde kalıyor.

YÜZDE 20.7’Sİ KÜRT İLLERİNDE YAŞIYOR

Türkiye'de yoksulların yüzde 53,9'u da kırsal kesimde yaşıyor. Bölgeler bazında ise yoksulların yüzde 20,7'si Kürt illerinde yaşıyor.

Rapora göre, sadece işsizlerin değil çalışan kesimlerin yoksul olduğu gözler önüne serildi. Türkiye'de yoksul kesimdeki çalışma çağındaki nüfusun yüzde 47,7'si, yoksul olmayan kesimde ise yüzde 47'si çalışıyor. Yoksul kesimde 45 yaş ve üstü fertlerin yüzde 44'ü çalışırken yoksul olmayan kesimde bu oran yüzde 36'da kalıyor. Ücretsiz aile işçileri ve kendi hesabına çalışanlar, yoksul kesimde ciddi bir nüfusu kapsıyor.

ANF /