30 Kasım 2008 Pazar

69 çocuk tutuklu 174 çocuk yargılanıyor

Adana’da bir yıl boyunca, eylemlerde gözaltına alınan çocuklar ile ilgili istatistikler korkutuyor
İnsan Hakları Derneği Adana Şubesinin 30 Ocak–30 Kasım 2008 tarihleri arasında Adana’da eylemlere katıldıkları gerekçesi ile gözaltına alınan Kürt çocukları ile ilgili istatistikleri açıkladı. Buna göre 11 ayda Adana’da 264 çocuk gözaltına alınırken bunların 69’u tutuklanarak Pozantı ve Karataş cezaevlerine gönderildiler. Gözaltına alınan çocukların büyük bölümü ise işkence ve kötü muameleye maruz kalırken, sorumlular hala görevlerine devam ediyor. 264 çocuğun 105 tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkan çocuklar için 23 yıldan başlayan cezalar istendi.
İşkence ve kötü muamele
Çocuklar kolluk kuvvetleri tarafından sadece gözaltına alınıp tutuklanmak ile kalmadılar. Bu süre zarfında 45 çocuk işkence ve kötü muamele gördüğü gerekçesi ile İHD’ye başvurdu. 30 çocuk ise adli tıp ve adliyeye giderken kolluk kuvvetleri tarafından kelepçelendiklerini söylediler. Çocukların özel olarak korunması gerekirken çocuklar işkence ve kötü muameleye maruz kaldı ve ellerine kelepçe takıldı.
Sorumlular görev başında
İHD Adana Şube Başkanı Ethem Açıkalın, gözaltına alınan çocukların sayısının resmi kayıtlarda geçen sayı olduğunu belirtti. Diğer hak ihlallerinin ise sadece kendilerine ulaşan çocuklardan elde edilen sayılar olduğunu dile getiren Açıkalın, ulaşamadıkları çocuklarla beraber bu sayınında katlanacağına vurgu yaptı. Sadece eylemlere katılan çocuklar ile ilgili sayısal verileri çıkardıklarını aktaran Açıkalın, adli suçlardan dolayı gözaltına alınan çocuklarla beraber sayının artacağına dikkat çekti. Tüm bu olaylar yaşanırken Adana valisinin ise kolluk kuvvetlerini savunmaya kalktığını ve sorumluların hala görevlerine devam ettiğini söyleyen Açıkalın, vali tarafından kolluk kuvvetlerinin mağdur çocukların ise suçlu olarak ilan edildiğine değindi. Açıkalın ilerleyen günlerde adli suçlardan gözaltına alınan çocuklarla ve emek sömürüsüne uğrayan çocuklarla ilgili hazırlayacakları raporları da paylaşacaklarını ifade etti. (Adana/EVRENSEL)
Adana valisinin çocuk sevgisi!

Adana’da rakamların korkutucu boyutlara ulaşmasının nedenlerini anlamak için Vali İlhan Atış’ı hatırlamak yetiyor. Vali, Abdullah Öcalan ile ilgili eylemlere katıldığı ileri sürülen çocukların ailelerini “yeşil kartlarını almakla” tehdit etmişti.
Skandal açıklamalarını “Yoksulum diyorsunuz ama kalaşnikof almaya paranız var” sözleriyle devam ettrilen Adana Valisi, bir başka gün ise Türkiye’de 2-2.7 milyon arası “terörist” olduğunu savundu.
Vali, “Bütün bölgelerde insanlar Türkiye Cumhuriyeti’nin yanında ama vatana ihanet planları yapan yüzde 3-4 insan var” dedi. “Belki rakam biraz fazla ama ben terör örgütünü kastetmek istemiştim.” Valinin hesabına göre Türkiye’de 2-2.7 milyon arasında “terörist” bulunuyor!