20 Kasım 2008 Perşembe

CIA: Ortadoğu’da barış hayal

ABD’nin yeni seçilen başkanının önüne CIA tarafından konulacak rapor uzun zaman gündemde kalacağa benziyor. Aralarında CIA’nın da bulunduğu istihbarat teşkilatlarının hazırladığı Ortadoğu raporuna göre, önümüzdeki yıllarda bölgede istikrar sağlanabilmesi mümkün değil!
Amerikan Temsilciler Meclisindeki ulusal istihbarat analiz biriminin Başkan Yardımcısı Thomas Fingar, yaptığı açıklamada, Orta Doğu’nun, bir siyasi yönetici için ortaya çıkabilecek neredeyse tüm sorunların var olduğu bir bölge olduğunu ve bu sorunların çok ağır ve yoğun şekilde ortaya çıktığını söyledi. Washington’da Amerikan istihbarat uzmanlarının dünyanın 2025’teki durumuyla ilgili tahminlerini dile getirdikleri bir toplantıda konuşan Fingar, ABD Başkanı seçilen Barack Obama’nın yönetimini bilgilendirmek için yakında bu görüşleri bir rapor halinde yayımlayacaklarını kaydetti. Rapor, istikrarı sağlama gerekçesiyle bölgedeki varlığını derinleştirmeye çalışan ABD’nin yöneliminin’yeni’ dönemde de değişmeyeceğinin işaretlerini verirken, her gün yaşanan gelişmeler de bölgede kaosun sorumlusunun yine Amerika olduğunu açığa seriyor.
Pakistan’da ABD saldırısı
Pakistan’ın kuzeybatısında bulunan bir aşiret bölgesine Amerikan insansız uçağından atılan füze, 5 kişinin ölümüne yol açtı. Pakistanlı güvenlik kaynakları, Afganistan sınırı yakınlarındaki Bannu’daki hava saldırısında yerel bir aşiret üyesinin evinin yıkıldığını belirtirken, saldırıda 2 “yabancı militanın” öldüğünü de belirtti.
ABD üsleri bölge için tehdit
İran, olası bir ABD saldırısı için üslerini kullandıran ülkelere karşı misillemede bulunacağını bildirdi. İran Genelkurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Mesud Cezayiri, “İran’a saldırı için topraklarını ABD’ye kullandıran ülkelere karşı misilleme tedbiri alacağız. Ortadoğu’daki ABD üsleri bölge ülkeleri için tehdittir” dedi. Cezayiri, yabancı ülkelerin bölgede askeri varlıklarını sürdürme bahanesini ellerinden almak için, bölge ülkelerinin güvenlik konusunda güçlerini birleştirmeleri gerektiğini söyledi.