24 Kasım 2008 Pazartesi

Hükümet tarım sektörünü görmezden geliyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Türkiye Mısır Sektör Raporu’nu açıkladı. Bayraktar toplantıda yaptığı konuşmada, krizle ilgili taleplerini Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda dile getirdiklerini, ancak bu çabalarının karşılığı olarak somut bir önlem göremediklerini kaydetti.
Bayraktar, küresel ekonomik kriz için hazırlanacak pakette tarım sektörünün unutulmaması gerektiğini söyledi. Tarıma, çiftçilere verilen desteklerin son yıllarda giderek azaldığını belirten Bayraktar, “Oluşturulan bu 2009 bütçesi de ihtiyacı karşılamaktan çok uzaktır. 2002 yılında tarımı desteklemek için milli gelirin yüzde 0.65’i ayrılırken 2009’da bu oran yüzde 0.49’a düşmüştür” dedi.
Gelecek dönemlerde tarımda mevcut sorunlar devam ederse, sektörün bu istihdam yükünü taşımaya devam edemeyeceğini kaydeden Bayraktar, “2001 krizinden sonra 5 yıl içinde tarımsal istihdam 2.3 milyon kişi azalmıştır. İçinde bulunduğumuz koşullarda artan işsizlere bir de tarımı terk edenlerin katılmasına mani olunmalıdır” dedi. Bayraktar, mısırda uygulanan yanlış fiyat politikasının üreticiyi mağdur ettiğini dile getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındıkta olduğu gibi mısırda da piyasayı düzenleyemediğini söyleyen Bayraktar, mısır üreticisinin 2008 yılında yüzde 29 zararla ürün pazarladığını kaydetti.