23 Kasım 2008 Pazar

Gazze’de hayat felç

İsrail’in sınır geçişlerini uzun süredir kapalı tutması nedeniyle Gazze’de halk yıkımın eşiğine geldi. Gazze’ye akaryakıt sevkiyatının durması yüzünden, kentteki tek elektrik santrali perşembeden beri işletilemiyor. Gazze şeridinin yüzde 70’ine yakını karanlıkta kalırken diğer bölgelerine de günde sekiz saat elektrik verilebiliyor.
Elektrik kesintileri, 1.5 milyon civarında Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi’nde herkesi etkiliyor. Fırınların büyük çoğunluğu üretimi durdurdu; ekmek üretilmiyor. Gazze’de evde ekmek yapmak da elektrik ve gaz bulunmadığından mümkün olmuyor. Fırınların ekmek üretememesi, Gazze’de birçok lokantanın da kapanmasına yol açtı
Elektriği Mısır’dan gelen Refah bölgesi bile kesintilerden payını alıyor. Elektrik İdaresi’nin Mısır’dan gelen elektriği, kesintiler uygulayarak diğer bölgelere dönüşümlü olarak dağıtmaya çalıştığı açıklandı.
Tüp gaz karaborsada
Gazze’ye birçok mal Gazze ile Mısır arasındaki tüneller aracılığıyla giriyor ancak tüp gaz getirilemiyor. Gazzeliler, basınç sonucu gazın sıkışması riski sebebiyle, tüp gaz kaçakçılığı yapılamadığını belirtiyorlar. Bu durum ise karaborsada tüp gaz fiyatlarının olağanüstü derecede artmasına yol açtı. 12 litrelik bir tüp gazın fiyatının 57 şekelden 500 şekele tırmandığı söyleniyor. Elektriğin olmadığı çoğu bölge su kesintilerinden de olumsuz etkileniyor. Şeyh Rıdwan bölgesine üç gündür su gelmediği kaydedildi.
Buğday da kalmadı
Gazze Şeridi’ndeki dört un fabrikası da hem elektriksizlik hem de öğütecek buğday bulunmadığı için üretimi durdurdu. Gazze’deki ürünlerin koordinasyonundan sorumlu Raed Fettuh, bölgenin uzun süredir buğday darboğazı çektiğini ancak buğday akışının iki hafta kadar önce tamamen durduğunu söyledi. Raed Fettuh, Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın ablukayı kaldırması için İsrail’e başvurusunun henüz cevaplanmadığını belirtti.
Gazze Şeridi’ndeki 16 hastanede acil vakalar dışında ameliyatlar durdu. Gazze’deki Şifa Hastanesi doktorlarından biri, “Bütün ameliyatları erteledik. Jeneratörlerimiz çalışıyor ama tek seçeneğe güvenemeyiz. Ameliyatta, jeneratöre bir şey olması durumunda hasta kaybedilir. Bu nedenle, artık ameliyatlar yapılmıyor” dedi.
İsrail, 15 gündür yabancı basın mensuplarının Gazze Şeridi’ne girmelerine de izin vermiyor. İsrail’deki Yabancı Basın Derneği bu durumu kınarken, yabancı basın mensuplarının bölgeye sokulması için girişim yaptıklarını ancak henüz bir cevap gelmediğini belirtti. İsrail jetleri geri döndü
İki taraf arasında ateşkesin yürürlüğe girdiği 19 Haziran’dan bu yana Gazze Şeridi üzerinden çekildiği gözlenen İsrail savaş uçakları ile yerel halkın “zennene” adını verdiği pilotsuz hava araçları ve zaman zaman helikopterler, Gazze semalarına yeniden döndü. )
BM: Gazze insani yıkımın eşiğinde

Birleşmiş Milletler, İsrail’in sınır geçişlerini kapatarak yardımların ulaşmasını engellemeye devam etmesi halinde, Gazze’nin bir insani yıkımla karşı karşıya kalacağı uyarısında bulundu. BM Filistinli Mültecilere Yardım ve Çalışma Örgütü (UNRWA) Başkanı Karen Ebuzeyd, Gazze’nin mal girişlerine kapatılmasının insani bedelinin, 8 yıl önceki Filistin intifadasının ilk günlerinden beri en ağır duruma geldiğini söyledi. Sınır geçişlerinin daha önce olmadığı kadar uzun bir süredir kapalı olduğuna dikkati çeken Ebuzeyd, yardım depolarının boşaldığını, bu durumun sürmesi halinde bir yıkım, felaket olacağını ifade etti. UNRWA’nın mülteci olarak nitelendirilen 820 bin kişiye karneyle yiyecek dağıttığını, BM Dünya Gıda Programının da 200 bin kişiye yardım sağladığını hatırlatan Ebuzeyd, UNRWA’nın süt tozu ve şeker gibi günlük ihtiyaçların yüzde 60’ını karşılayan gıda sepetinin tükendiğini, un stoklarının çoğunun ay sonuna kadar biteceğini belirtti. Nüfusu 1.5 milyon olan Gazze Şeridi’ndeki yetersiz beslenme sorunlarını da dile getiren Ebuzeyd, kronik bir kansızlık sorunu olduğunu ve bunun arttığına dair işaretler bulunduğunu söyledi ve özellikle çocukların gelişimini engelleyen duruma dikkat çekti.