19 Kasım 2008 Çarşamba

Adana’da gösterilere katılan 5 çocuğa işkence

Türkiye Başbakanı Tayyip Erdoğan’ı protesto ettikleri için Diyarbakır'da 23'er yıla kadar hapisleri istenen 6 çocuğun soruşturmasının yankıları sürerken, Adana’da gösterilere katıldıkları için tutuklanan 5 çocuğa işkence yapıldı.

Önce eylemlere katılan çocukların ailelerine ait yeşil kartlarını almaya çalışan sonra ‘Yoksulum diyorsunuz ama kalaşnikof almaya paranız var’ diyen Adana Valisi İlhan Atış’ın, 19-21 Ekim’deki Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a kötü muamele iddialarıyla başlayan eylemlere katılan çocuklara yönelik “Bir tek çocuğun burnu kanamadı” açıklamasına, dördü 18 yaşından küçük, beş kadın tutukludan yanıt geldi.

Tutuklanarak Karataş Cezaevi’nde konulan 28 yaşındaki Nebahat T., 16’şar yaşındaki Songül D. ve Müzeyyen Ö., 15 yaşındaki Emine B. ve 14 yaşındaki Şirin A., İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne gönderdikleri mektupta işkence gördüklerini anlattı.

Tutuklandıklarında silah dipçiği, kabzasıyla kafalarına vurulduğunu söyleyen çocuklar mektupta, ‘’Coplarla sırtımıza, kafamıza ve artık nasıl denk gelirse vahşice vurup plastik mermi kullandılar. Kafalarımız yarıldı, bedenimizde darp izleri var” dediler.

Adana’da Öcalan için gerçekleştirilen gösterilerde polisin şiddetini raporlaştıran İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi’ne göre, 19-21 Ekim’de gözaltına alınan 157 şüpheliden 82’si çocuk yaşta. Tutuklanan 26 kişininse 12’si ilkokul çağında. Kayıt dışı işkenceye dikkat çekilen raporda, “Gözaltına alınırken ve polis otolarında işkence ve kötü muamele yapıldı” deniliyor.

ANF /