22 Kasım 2008 Cumartesi

AKP ‘Polis vursun’ Yasasının Değişimine Karşı

ık sık ‘işkenceye sıfır tolerans’ mesajı veren hükümet, CHP’nin son dönemde polis Sık sık ‘işkenceye sıfır tolerans’ mesajı veren AKP hükümeti, CHP’nin son dönemde kurşunuyla ölümlerle gündeme gelen Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu’nda değişiklik yapılması için verdiği teklifi desteklemiyor. Teklife MHP ‘sessiz’ kalırken, AKP yasal sorun olmadığını, polisin keyfi davrandığını savunuyor.
CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan geçen hafta polisin; kendisine ya da başkasına karşı, silahlı veya benzeri bir direniş olmadıkça, uyarı ateşi de dahil silah kullanmasını engelleyen kanun teklifi verdi. Ancak, teklifin yasalaşması için özellikle iktidar partisinin destek vermesi gerekiyor. Ancak, söz konusu teklife özellikle AKP’den destek yok. Teklife yönelik partilerin görüşleri şöyle:
AKP Grup Başkanvekili Sadullah Ergin: Güvenlik ve özgürlük kavramları hassas bir çizgide. Birbirine feda edilmemesi gerekir. 2002’den bu yana biz özgürlükleri ön planda tuttuk. Ancak terör olayları bazı önlemleri almaya mecbur bıraktı. Polisin keyfi davranışlarını engellemek gerektiğini düşünüyorum. Aslında mevcut Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu Oğuz Oyan Bey’in kaygılarına yanıt veriyor. Ancak uygulamada bazı aksaklıklar olabilir. Böyle bir değişikliğe gerek var mı, incelemek gerekir.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı AKP’li Zafer Üskül: Burada sorun yeni yasal düzenlemeden çok, o yetkileri ne zaman hangi koşulda kullanacağını bilmemesinden geçiyor. Yeniden istediğiniz kadar yazın, istediğiniz kadar yasa çıkartın, eğer bunlara uyulmuyorsa ve hukuka aykırı davranılıyorsa, olayın üzeri örtülmeye çalışılıyorsa sonuca ulaşılamaz. Bir kez daha güvenlik görevlilerinin eğitimi öne çıkıyor. Elindeki silahı nasıl kullanacak, her durumu ayrıntılı bir yasa maddesiyle düzenlemek mümkün değil. Yeni yasal düzenlemelerden çok bu yetkilerin gerektiği gibi kullanılması ve yanlış kullanıldığında da gereken işlemlerin yapılması şarttır.
ÖDP Genel Baykanı Ufuk Uras: Polis devletiyle ödenen fatura ortada. Polis Vazife ve Selahiyetleri Kanunu ile birlikte bu tür olaylar yaygınlaştı. Bu uygulamalara karşı her türlü tutumu desteklemek gerekir.
DTP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan: Bizim bu konuda açıklamalarımız da olmuştu. Böyle bir değişikliğe destek veririz. Dilerim bu teklif kabul görür. Polisin keyfi yaklaşımından ülkemizi kurtarmak gerekir. Polis kaçan kişileri etkisiz hale getirmenin silahsız bir yolunu bulmalı.