18 Ekim 2009 Pazar

16 Ekim Dünya Gıda Günü’nde açlık ve yoksulluk tartışıldı…

(17.10.09) - Japonya, Güney Kore, Hong Kong, Tayland, Filipinler, Malezya, Endonezya, Fiji, Pakistan ve İsveç’ten gıda işçileri sendikalarından temsilciler 15 Ekim 2009’da Tayland’ın Bangkok şehrinde “Uluslar arası Gıda İşçileri Federasyonu (IUF) – Asya-Pasifik Gıda ve İçecek Sektörü Toplantısı gerçekleştirdiler.

“Dünya Gıda Günü 2009: Kriz, dünyada yükselen açlık dalgasını devirmek için bir fırsattır”

15 Ekim 2009 günü yapılan toplantıda şu ifadelere yer verildi.

“2007 ve 2008 yıllarında, dünya çapında gıda ayaklanmalarının gerçekleşmesine neden olan gıda fiyatlarındaki ani artışın şoku, mevcut küresel gıda sisteminin başarısızlığını açığa çıkarıyor. Şu an dünyada 1 milyarın üzerinde insan açlık çekiyor ve gıda krizi aslında hepimizin sağlıksız beslendiğini bir kez daha gösteriyor.

2008 Ekim ayındaki küresel ekonomik çöküş ve mevcut derin resesyon sonucunda gıda fiyatlarında düşüş yaşansa da, açlık çeken insanların sayısında azalma olmadı ve buna sebep olan sistemin acilen değiştirilmesi gerekiyor.

Fakat, şu an yaşanan kriz bizlere yeni bir yaklaşımla politika yapma fırsatı veriyor.”

Toplantıda, tek başına “Gıda Hakkı”nın yeterli olmadığı, 1996 yılında Roma’da gerçekleştirilen Dünya Gıda Zirvesi’nde herkesin gıda hakkından yararlanması gerektiğinin onaylandığı fakat bunun hiçbir şeyi değiştirmediği söylendi. Tam tersine, şu an durumun çok daha kötü olduğu ifade edildi.

Ayrıca, işçilerin gıda alabilme kapasiteleri olmadan dünyadaki açlığın çözülemeyeceği söylendi.

“Bu yüzden, haklarını ve çıkarlarını korumak için işçilerin bağımsız sendikalar kurmalarını engelleyen hükümetler ve şirketler, dünyada açlığın sürmesine yol açıyor. İşsizlik, düşük ücretler, iş güvencesinin olmayışı, toplu sözleşme hakkından yoksunluk ve açlık arasındaki bağın göz ardı edilmemesi gerekiyor” ifadelerine yer verildi.

Ne kadar gıda üretimi ve tüketimi yapılacağının büyük şirketler tarafından belirlendiği bir ekonomik sistemde yaşadığımız ve dünya genelinde yaygınlaştırılan sözleşmeli çalışmanın milyonlarca aileyi açlığa terk ettiği söylendi.

Son olarak, uzun vadede gıda sorununu çözmek için asıl işin gıda hakları ve gıda işçileri sendikalarına düştüğünün vurgulandığı toplantıda IUF-A/P’nin bölgede İş Güvencesi ve Gıda Hakkı kampanyası başlatması gerektiği belirtildi.

Kaynak: www.ituc-csi.org