31 Ekim 2009 Cumartesi

Ulusalcıları çileden çıkaran manşet “Kürdistan artık dost..”

Türkiye'de aşiret reisi olarak adlandırılan Barzani'den Kürt açılımına destek geldi. Irak'taki Kürt bölgesini ziyaret eden ilk bakan olan Erbil'e giden ilk Dışişleri Bakanı olan Davutoğlu "Kendimi evimde hissettim" dedi. Mesud Barzani, Erdoğan ve Davutoğlu'nu Kürt açılımı için kutladı.. "Ulusalcıların kırmızı çizgilerimiz ihlal ediliyor" diyerek karşı çıktığı ziyareti Fethullahcılara yakın olarak bilinen Taraf gazetesi “Kürdistan artık dost” başlığıyla manşetine taşıdı..

ERBİL VE MUSUL ÇIKARMASI
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan beraberlerindeki 80 işadamı ve 20 gazeteciyle Basra, Erbil ve Musul'a çıkarma yaptı. Ziyaretin ilk durağı olan Iraklı Şiilerin merkezi Basra'da Davutoğlu ve Çağlayan Irak Ticaret Bakanı Safaeddin Safi ve Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah ile görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında konuşan Davutoğlu, Basra'ya gelen ilk yabancı dışişleri bakanı ve ticaret bakanı olduklarını hatırlattı, "Basra'dan İstanbul'a varan bu eksen, bölgeye refah ve istikrar getirecek" dedi. Daha sonra Davutoğlu, Basra Valisi Şiltag Abbud Meyyah ile birlikte Türkiye'nin Basra Başkonsolosluğu'nun açılışını yaptı.

BARZANİ'DEN KÜRT AÇILIMINA DESTEK
Basra'da ticaret forumuna katılan Bakan Çağlayan ise Irak'a iki yeni sınır kapısı açmayı düşündüklerini açıkladı. Çağlayan bu iki kapının Şino ya da Ovaköy olabileceğini ama çalışmaların sürdüğünü söyledi. Daha sonra Irak Kürdistan'ın merkezi Erbil'e geçen heyeti Erbil Uluslararası Havaalanı'nda Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Kürt hükümeti Başbakanı Behram Salih ve kabinedeki tek Türkmen bakan olan Ticaret ve Endüstri Bakam Sinan Abdulhalik Çelebi karşıladı. Gezinin en kritik durağı olan Erbil'de Bakan Davutoğlu Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile biraraya geldi.Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısına ise Barzani'nin Kürt açılımına verdiği destek damgasını vurdu.

TÜRK VE KÜRT GENÇLER ÖLMESİN
Türkiye'de son dönemde demokratik açılım çerçevesinde atılan adımları desteklediklerini belirten Barzani, bu adımlar dolayısıyla Recep Tayyip Erdoğan'ı kutladı. Barzani, "Açılım sorunu çözmeye yönelik. İnşallah sorunlar sona erer. Ne Kürt ne de Türk gençlerinin kanı akmasın. Türk ve Kürt gençlerinin kanlarının dökülmesi bizi üzüyor. Erdoğan'ın politikası sorunları çözmeyi amaçlıyor. Türkiye'nin bu cesaretli adımını destekliyoruz ve Türkiye ile işbirliği içindeyiz. Başbakan Erdoğan'ın bu politikasının iyi bir sonuca ulaşacağına inanıyorum. Savındolayısıyla kutluyorum" diye konuştu.

KENDİMİZİ EVİMİZDE HİSSETTİK
Daha sonra söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu sözlerine "Biz kendimizi burada evimizde hissettik" diyerek başladı. Mesud Barzani ile ortak bir vizyonu paylaştıklarını belirten Davutoğlu "Araplar, Türkler, Kürtler, Şiiler, Sünniler Orta Doğu'yu birlikte tekrar inşa edeceğiz. Dolayısıyla herkesin cesaretli adımlar atmasının vakti gelmiştir" diye konuştu.

Iraklıları yakın bir akraba olarak gördüklerini söyleyen Davutoğlu, Erbil'de bir başkonsolosluk açma kararı verdiklerini ve bu konsolosluğun mümkün olan en kısa zamanda açılmasını istediklerini dile getirdi. Konsolosluğun ne zaman açılacağının sorulması üzerine ise Davutoğlu "Bununla ilgili görüşmelerin başlatıldığını, bundan sonrasının Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari'nin vereceği izne ve sağlanacak imkânlara bağlı olduğunu belirtti. Davutoğlu ve beraberindekilerin Musul'daki temaslarının ardından bu akşam Türkiye'ye dönmesi bekleniyor..