18 Ekim 2009 Pazar

Yürüyüş bitti, mücadele kazanıncaya kadar


172 gündür işe geri dönme mücadelesi veren Kent A.Ş işiçilerinin İzmir-Ankara yürüyüşü bugün yapılan eylemle son buldu. İşçiler kazanmakta kararlı; "Yürüyüş bitti mücadeleye devam" diye haykırdı. İşçiler işe alınıncaya kadar Ankara'dalar.

İşleri ve aşları için direnen Kent A.Ş işçilerinin ölüm yürüyüşü, 31 günün ardından kitlesel ve coşkulu bir eylemle son buldu. Dün geceyi Genel-İş Sendikası'nın Genel Merkez binasında geçiren işçiler, sabah saatlerinde Ankara Tren Garı'nda toplandı. İşçileri, ESP, Partizan, KESK, TMMOB, Emekli Sen'in de aralarında olduğu devrimci, demokrat kurumlarla sendikalardan yaklaşık bin 500 kişi karşıladı. Kitle buradan sloganlarla Abdi İpekçi Parkına yürüdü. "Atılan işçiler geri alınsın" diye haykırdı.

CHP'li belediye 300 işçi attı, 550 işçi aldı

Genel-İş Sendikası Genel Başkanı Erol Ekici, Kent A.Ş işçilerinin yaklaşık 6 aydır işe geri dönme mücadelesi verdiklerini hatırlattı. Ekici, 140 gün şantiye önünde direniş yürüten işçilerin onurlu mücadelesini 32 günlük sarsılmaz bir iradeyle Ankara'ya taşıdıklarını söyledi. Ekici, CHP'li Karşıya Belediyesi'nin Kent A.Ş işçilerine çıkış verdiği gün taşeron şirketlerle sözleşme imzaladığını, 550 yeni işçi çalıştırmaya başladığını söyledi.

İşçiler taşeronlaştırmaya kurban ediliyor

Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'ın işten çıkarmaların yarattığı tepkilere karşı, kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini, yalanların arkasına sığınarak, taşeronlaştırma gerçeğini saklamaya çalıştığını belirtti. "Bir belediye şirketi olan Kent A.Ş eliyle yapılan hizmetler şimdi taşeron şirketler eliyle ve çok daha fazla sayıda işçi çalıştırılarak yürütülmektedir. İşçiler taşeronlaştırma politikasına kurban edilmişleridir. Yalın gerçek budur" şeklinde konuştu.

Belediyelerde taşeronlaştırma politikasıyla sendikal örgütlülüğünün kaldırılamaya çalışıldağını dile getiren Genel-İş Başkanı Ekici, bunun işçiler için sendikasızlaştırma saldırısı anlamına geldiğini söyledi. Bununla birlikte işçilerin kazanılmış haklarının gasp edildiğini, güvencesiz, geleceksiz bırakıldığını vurguladı.

Erol Ekici, tek taleplerinin işe geri dönmek olduğunu vurgulayarak, mücadelenin sonuna kadar süreceğini söyledi. Yürüyüş boyunca destek veren herkese teşekkür ederek konuşmasını bitirdi.

İşçiler eylem boyunca, "İşçiyiz haklıyız kazanacağız", "Direnişin simgesi Kent A.Ş. işçisi", "Milyonlar aç milyonlar işsiz işte kapitalist sisteminiz", "Suskun toplum istemiyoruz", "İşçilerin birliği sermayeyi yenecek", "Yaşasın Ankara yürüyüşümüz" sloganlarını attı.

Kazanıncaya kadar Ankara'dalar

İşçiler, akşam saatlerinde Abdi İpekçi Parkı'nda bir çadır kuracak ve kazanıncaya kadar Ankara'da kalacak. Aynı zamanda, CHP Genel Merkezi'nden randevu taleplerine olumlu yanıt gelmesi durumunda CHP yöneticileriyle görüşecek.